Így készül az égetett tészta, amit a franciák oly ügyesen tudnak elkészíteni.
Amit tudni kell, hogy a franciák a saját égetett tésztájukba jóval több vajat tesznek, mint ahogy a mi klasszikus szakácskönyveink az arányokat megadják az égetett tésztáknál. Ez azért van mert a sok vajtól a tészta lágyabb lesz, ami a legkevésbé sem tesz neki rosszat olyan desszertek esetében, mikor a forma nem számít. Ha azonban mindenképp tölteni akarjuk, valamivel szárazabb állagú tésztára lesz szükség. Zsiradéknak vajat vagy sertészsírt, folyadéknak vizet vagy tejet is választhatsz, ezt te döntheted el, hogy melyiket preferálod jobban.
Amire szükséged lesz:
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- fél teáskanál só
- fél teáskanál cukor
- 5 tojás
Lépésről lépesre kövesd az utasításokat:
A vajat felkockázom, a tejjel, vízzel, sóval és cukorral együtt egy vastag aljú lábosban felteszem közepes lángra, és lassan felforralom. A sütőt közben előmelegítem 200 fokosra. Lehúzom a tűzről és kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztet. Visszateszem a lángra, és kb. egy percig kevergetem, míg kissé ki nem szikkad, és egyetlen gömbbé nem válik a tészta.Átteszem egy nagy, mély tálba, amelynek csak a negyedét tölti ki, majd elektromos habverővel vagy nagyméretű fakanállal egyenként hozzákeverem a tojásokat. Ez az egyetlen pont, ahol el lehet rontani. Fontos, hogy akkor adjuk a következő tojást is a tésztához, mikor az egyiket már teljesen felvette, a felülete már nem fényes tőle, hanem enyhén matt. A tésztát egy órán át hagyom letakarva pihenni. tésztát habzsákba töltöm: ehhez, mint a pulóver ujját, lehajtogatom a zsák végét, majd úgy engedem fokozatosan vissza, ahogy a csúcs megtelik a masszával. Kb. egycentis fejet használok. A zsák száját alaposan betekerem, a masszát a csúcs irányába lenyomkodom, és sütőpapíros sütőlapra formákat nyomok belőle.A tepsit a forró sütőbe tolom, és kb. 10 perc múlva mérséklem a lángot 180 fokosra. További 5-10 percig sütöm - ez természetesen függ a sütőtől és a tészta formájától is. A kívül száraz, aranybarna színű, repedezett tészta készen van. Hagyom kihűlni, hiszen a legtöbb recepthez hideg tészta kell. A fagyasztás a következőképpen működik: tálcára sorakoztatva teszem a mélyhűtőbe, és mikor merevre fagytak, akkor teszem át őket zacskóba.