Gyerekkorom nagy kedvence a madártej. Gondolom sokan így vagyunk még ezzel :) Nem is csoda, hiszen könnyű étel, nagyon finom, édesszájúaknak pedig még leves helyett is megfelel (mint például nekem :) Ez a recept meg fogja könnyíteni a dolgodat, ha szereted ezt az édességet, hiszen nem kell hozzá több, mint 15 perc és már kész is az ízletes ételünk. Ráadásul 5 hozzávalóra lesz szükséged, amit szinte minden konyhában amúgy is megtalálnál.
Hozzávalók
1 liter tej
5 tojássárgája
10 dkg cukor
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál vaníliakivonat
A habhoz
5 tojásfehérje
1 kávéskanál citromlé
1 teáskanál cukor
egy csipet só
Elkészítése:
A tojássárgáját és a cukrot habverővel fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliakivonatot és 1-1,5 dl tejjel csomómentesre keverjük.
Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a cukorral, a sóval és a citromlével. Felforralunk 3 dl tejet, takarékra állítjuk a lángot, és evőkanálnyi adagokat szaggatunk a tejbe a habból, amelyet mindkét oldalán egy-egy percig főzünk, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Nagyobb lábasba szűrjük a visszamaradt tejet, hozzáöntjük a maradék hideg tejet és felforraljuk.
Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, belecsurgatjuk a tojássárgás keveréket, és besűrítjük, vigyázva, hogy ne forraljuk fel.
Langyosra hűtjük a
madártejet, és tetejére halmozzuk a habgaluskákat.
Forrás: citromhab.blogspot.hu