Mi az a matcha tea, honnan származik és miért ennyire népszerű manapság? Összefoglaltunk minden fontos tudnivalót, amit a matcha teáról tudni érdemes!
Manapság tényleg mindenhol a matcha tea az egyik legnépszerűbb teaféle. Ha nem feltétlenül teaként találkoztál vele valahol, akkor sütemény, fagylalt vagy smootie formájában biztos, hogy már láttad egy receptben. A matcha tea érdekessége, hogy nem teafűként dolgozzák fel, hanem porként, amit tényleg bármiben felhasználhatunk. De miért ennyire népszerű az elmúlt időszakban és mi ez egyáltalán?
Mi az a matcha tea?
A matcha egy japán tradicionális teaféle, amit a japánok több, mint 800 éve fogyasztanak. A matcha tulajdonképpen a zöldtea leveléből készült őrlemény. A japán kultúrában főleg buddhista mesterek, szerzetesek fogyasztották szertartások során. A matcha azonban mára már meghódította Európát és egész nyugatot is, hiszen rájöttek mennyire különleges is a matcha por. Különleges zöld színe és érdekes aromája mellett számos jótékony hatással is rendelkezik.
A matcha tea tulajdonképpen azt jelenti, hogy porrá őrölt tea. Tehát a friss tealevelek őrölt változata, amely csodás zöld színben pompázik. A zöld színét a klorofilnak köszönheti, amelyet szándékosan fokoznak azzal, hogy betakarítás előtt a növényeket letakarják és árnyékban nevelik. Mivel a növénynek szüksége van napfényre, a klorofillal pótolja annak hiányát.
Milyen íze van a matcha teának?
A matcha tea íze édes és lágy. Az L-theanin aminosavak és a növényi rostok adják a matcha édes ízét, így magában is remekül fogyasztható. Arra azonban figyeljünk oda, hogy sok esetben cukorral vagy tejporral dúsítják a matcha porokat, így az olcsóbb termékeket jobb elkerülni, ha valódi matchát keresünk. A jó minőségű matcha teát még színéről is felismerhetjük, hiszen a jó minőségű por smaragdzöld színű, még a rossz minőségű sárgásbarna.
Hogyan fogyasztható a matcha tea?
A matcha porból gyorsan és könnyen készthetünk teát, hiszen hideg vagy meleg víz hozzáadásával is fogyasztható. Az alap tearecepthez körülbelül 2 gramm matcha port kell összeönteni 1 deciliter vízzel. Ha sűrűbb állagot szeretnénk elérni, akkor 5 gramm port használjunk az 1 deciliter vízhez. A matcha teát egyébként bármihez hozzáadhatjuk, legyen az sütemény, smootie, joghurt, fagylalt, vagy bármilyen édesség. Érdemes kipróbálni saját receptjeinket.
Hogyan tároljuk a matcha teát?
Ez igen fontos, hiszen a matcha teát nem tárolhatjuk úgy, ahogy a többi teafélét. Por állaga miatt igen érzékeny a párára és a melegre emiatt inkább fémdobozban tároljuk, lehetőleg a hűtőben. Sokáig sem szabad tárolnunk, még a hűtőben sem, mivel a porszemek összetapadnak és összeállnak, így ebben az esetben mindig át kell szitálni.
A matcha tea jótékony hatásai
A matcha tea éppen egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt lett közkedvelt. A matcha természetes gyógyszerként funkcionál, hiszen feldolgozása miatt is még jobban képes kifejteni hatását és jótulajdonságait. A matcha vitaminokban, ásványi anyagokban és polifonotokban is gazdag, amelyek segítik megelőzni a szív és rákos megbetegedéseket. Azt tudjuk már, hogy a zöldtea rendkívül gazdag antioxidánsban, azonban a matcha por még ennél is többet tartalmaz, hiszen a zöld tea leveléből készítik. Azt se felejtsük el, hogy a zöldtea koffeint is tartalmaz, így a matcha tea is, méghozzá háromszor annyit, mint a kávé. Amiatt érdemes odafigyelni, hogy inkább a délelőtti órákban fogyasszunk belőle.