Nem kell ahhoz kemence, hogy igazi, ropogós házi kenyeret süss otthon. Most megmutatjuk hogyan készítheted el ezt a finomságot házilag, egy jénaiban a saját sütődben!
Ha egy olyan kenyeret szeretnél sütni, mint amilyenek még régen voltak, akkor használd a lenti receptet! Ez a kenyér napokig friss, ropogós marad, igazi házi kenyér, ami visszaidézi gyerekkorom hangulatát. Sokkal egészségesebb, mint a bolti, nincsen benne semmilyen hozzáadott adalékanyag, és még különleges eszközre sincsen szükséged, hogy elkészítsd. Elég a konyhai sütőd és egy jénai! Ha ezt kipróbálod, többé nem akarsz majd boltit venni! :)
Ropogós kenyér házilag hozzávalók:
50 dkg liszt,
1/3 élesztő(50 g-os),
1 evőkanál olaj,
1 teáskanál só,
1 kávéskanál cukor,
3 dl víz,
pici margarin a jénai aljának kikenéséhez.
Ropogós kenyér házilag, így készítsd:
A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt.
Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutott hozzáadom az olajat, sót és 2dl langyos vizet (ha túl kemény lenne, lehet még pici vizet hozzá adni).
Összegyúrom és deszkán kidolgozom. Duplájára kelesztem. Amikor megkelt gyengén átgyúrom és cipót formázok belőle.
Beleteszem a kikent, kilisztezett jénaiba (csak az alját kell kenni) és 15 percig pihentetem. Közben előmelegítem a sütőt.
Bevágom két helyen a kenyeret és ecsettel lekenem vízzel.
A jénai tetejét is bevizezem, hogy gőz keletkezzen. 200°C-os sütőben 20 percig sütöm fedővel majd kb. 20 percig fedő nélkül, amíg szép színe nem lesz.
Ha megsült kiborítom a tálból és lekenem vízzel.
Ezt a receptet még Anyukámtól kaptam régebben de sosem volt időm kipróbálni. Most itthon vagyok a 2,5 éves kisfiammal és megtaláltam a receptet a többi között. Gondoltam megsütöm jobb lesz a kisfiamnak is, mint a bolti (sok adalékanyaggal sütött) kenyér. Nagyon ízlik az egész családnak, azóta nem vettem boltban kenyeret. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: receptneked.hu/nagyi-receptjei/jenaiban-sult-kenyer/