5+1 tipp, hogy a zöldségeid tovább maradjanak frissek

CZs

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Mindenki utál ételt kidobni, de sajnos előfordul, hogy úgy alakulnak a dolgok, hogy se alapanyagként felhasználni, se elfogyasztani nem tudunk valamit, és legnagyobb bánatunkra a kukában landol. A zöldségekkel különös tekintettel kell eljárnunk, hiszen általában gyorsan megromlanak. Persze csak akkor, ha nincsenek igazán jó praktikáink ahhoz, hogy hosszú ideig frissek maradjanak! Összegyűjtöttünk hát néhány kipróbált, és nagyon hatásos tippet, amikkel meghosszabbíthatod zöldségeid frissességét!

Saláták, zöldek és friss fűszerek

Ha néhány napig nem használod fel őket, gyakorlatilag fogyaszthatatlanok. Hogy meghosszabbítsuk frissességüket, érdemes műanyag tasakban tárolni őket úgy, hogy abban egy pici levegőt is hagysz, vagy – és ez egy szintén kiváló megoldás – csavard be őket egy nedves papírtörlőbe, és úgy tárold a hűtőben!

 

Avokádó

Aki manapság kezdett avokádót fogyasztani, annak nem ismeretlen a helyzet: egyik percben az avokádó éretlen, a másikban pedig túlérett. Ha már félbe vágtad, csepegtess egy kis citromlevet az avokádóra, ez segít lelassítani a barnulást. Ha például vendégeket vársz, és az étel hosszabb ideig lesz felvágva az asztalon, érdemes bevetni ezt a trükköt!

hirdetes

 

Szeparáld el egymástól a gyümölcsöket és zöldségeket

Egyes gyümölcsök és zöldségek etilént termelnek, miközben érnek, amire más gyümölcsök vagy zöldségek érzékenyek lehetnek, majd emiatt gyorsan megromolhatnak. Etilént előállító étel például az alma, a brokkoli, a sárgarépa és a leveles zöldek, de az avokádó, a banán, a sárgadinnye, a kivi és a paradicsom viszont érzékeny rá.

 

hirdetes

Krumpli és hagyma

Nagyon sokan tárolják ezeket az élelmiszereket rosszul. Ahelyett, hogy hűtőbe tennéd őket, tárold őket egyszerűen száraz, hűvös helyen.

 

Ne mosd meg őket

Csak mielőtt elfogyasztanád. Sok gyümölcs és zöldség érzékeny lehet a nedvességre, különösen a bogyós gyümölcsök. A nedvesség ráadásul elősegíti a penész növekedését is, így teljesen felesleges – sőt, egyenesen káros lehet – megmosni őket, mielőtt berakod őket a hűtőbe.

 

Ananász

Talán furcsa trükknek hangozhat, de hidd el, nagyon hatékony. Vágd le az avokádó leveleit, és fordíts fejjel lefelé, így tárold. Ez segít eloszlatni a cukrokat, amik szállítás és a boltban való tárolás során az ananász aljára ülepednek.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Egészséges táplálkozás Konyha

Lakberendezési szakszótár

Szalmabála

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb... Tovább

szakszó

szakszó leírása Tovább

Tovább a lexikonra