Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeMindig rohanunk és gyors receptek után nézelődünk, de most a karantén miatt kicsit lelassult a világ. Sokáig nem tudtam, hogy a könnyű és lágy tésztát csupán a sütésre rászánt idő határozza meg, amiből most azért akad nekünk is bőven.
Készítsd el a tökéletes bukta receptjét, amit egyenesen a nagyi 30 éves receptfüzetéből hoztam! A kürtöskalács után ez a kedvenc receptem tőle. Kicsit időigényes a kelesztés miatt, de hidd el, megéri ennyit várni a végeredményre!
Íme az isteni lekváros bukta receptje:
Hozzávalók 30 darab buktához:
Tésztához:
- 350 ml tej (én a 2,8%-osat használtam)
- 30 g élesztő (friss)
- 50 g porcukor
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 250 g búza-rétesliszt (BFF55)
- egy csipetnyi só
- 1 darab közepes (M-es) méretű tojás
- 90 g vaj
Töltelékhez:
Lekvár, mogyoróvaj, csokoládé… igazából amit csak szeretnél.
Érdekelhet: Így készítsd el házilag a nagyi baracklekvárját!
Kenéshez: 120 g vaj
Tetejére: Ízlés szerint porcukor
Sütéshez én 35x25cm tepsit használtam.
Elkészítés lépései:
- A lisztet, a cukrot és a csipetnyi sót egy tálba kimérjük és összekeverjük.
- A 350 ml szobahőmérsékletű (langyos) tejben futtasd fel a 30 gramm élesztőt.
- A felfuttatott élesztőt, az egész tojást és az olvasztott vajat hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, majd alaposan összegyúrjuk.
- Körülbelül 5 perc dagasztás után fog elválni az edénytől, de továbbra is lágy marad.
- A tetejét egy kis liszttel megszórjuk és 15-20 percig letakarva pihentetjük.
- Pihentetés után átgyúrjuk, majd ismét belisztezzük és 35 percet hagyjuk keleszteni. Amíg keleszted, a sütőt és melegítsd elő 180 fokra.
- Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán körülbelül 35 x 42 cm-es téglalapot nyújtunk ki belőle, amiből 7 x 7 cm-es négyzeteket vágunk. Olyan aranyos volt a nagyim, hogy még ezt is lemérte. Neki így 30 darab négyzet alakú tészta jött ki.
- Ízlés szerint lekvárral, túrókrémmel, vagy csokoládéval ízesítjük, majd feltekerjük a töltelék irányából.
- A 120 gramm vajat felolvasztjuk, majd a kiválasztott tepsibe öntjük. Ezt a módszert én eddig nem ismertem, mindig kikentem vele, de sokkal lágyabb és puhább lett így a végén a bukta!
- A buktákat megforgatjuk a felolvasztott vajban, majd szorosan egymás mellé tesszük fel a tepsibe, majd félretesszük 15 percre, hogy kicsit összeérjen.
- Végül mehet a sütőbe 25-30 perc alatt el is készül. Ha elkészült, akkor várd meg, amíg kihűl és szórd meg egy kis porcukorral.