Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeEgy igazi hagyományos, retró finomság, még gyermekkorunkból. Isteni aranygaluska recept diétásan, aminek az íze szinte tökéletesen megegyezik az eredetivel, de tökéletesen beilleszthető fogyókúrába is.
Diéta alatt is finomakat
Azért az idei bikiniszezonról még nem kell lemondanunk teljesen, egy kis szerencsével, ha nem is úgy, mint békeidőben, élvezhetjük majd a nap forró sugarait. Éppen ezért nem árt elkezdeni egy picit odafigyelni az alakunkra, a táplálkozásunkra és az elegendő mozgásra, ha szeretnénk jó formában lenni az idei nyárra. Attól függetlenül azonban, hogy diétázunk, nem kell lemondanunk a finom falatokról, hiszen ha odafigyelünk, ezek is tökéletesen beilleszthetők a fogyókúrába.
Én különösen szeretem a hagyományos finomságokat, sokkal jobban, mint például a trendi chia magos, joghurtos, ilyen-olyan édességeket, ezért nagyon szeretem az olyan recepteket – mint amilyen ez is -, ami egy retró finomságot, gyermekkorunk egyik imádott ízét alakítja át alakbarát finomsággá.
Alakítsd át a gyermekkori ízeket diétássá
Minden hagyományos alapanyagnak megtalálhatod a diétás, fogyókúrás változatát, ezért egy kis tapasztalattal és gyakorlással szinte minden ételt, így gyermekkorunk retró ízeit is átalakíthatod. A cukor helyett használj szénhidrátmentes édesítőszert, eritritet, steviat, vagy ezek keverékét, a lisztet helyettesítsd szénhidrátcsökkentett, teljes kiőrlésű vagy valamilyen alternatív (zab, kókusz, stb.) liszttel, a vaníliás cukrot egy kis vanília aromával.
Egy szó mint száz, ha szeretnéd, legkevésbé sem kell hiányolnod a kedvelt ízeket, ráadásul ezeket otthon is könnyedén elkészítheted, nem kell a bolti, tartósítószeres változatok mellé letenned a voksod.
Aranygaluska recept diétásan
Ez a diétás aranygaluska recept szénhidrátcsökkentett lisztből készül, de választhatsz hozzá teljes kiőrlésű lisztet vagy zablisztet is.
Diétás aranygaluska hozzávalói:
- 40 g szénhidrátcsökkentett liszt (vagy zabpehelyliszt)
- 20 g vaníliás protein
- 3 dl tej
- 4 ek cukornak megfelelő édesítőszer
- 3 dkg friss élesztő
- 3 ek olaj
- 8 dkg vaj
- 5 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg dió
A diétás aranygaluska elkészítése:
Futtassuk fel a langyos tejben az élesztőt. Ha megkelt, a lisztet, a proteint, a 8 dkg vajat, a tojást, az édesítőszert összekeverjük és hozzáadjuk, majd kelt tésztát gyúrunk belőle, végül meleg helyen 1 órát pihentetjük. Kelesztés után ujjnyi vastagságra nyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Vajazzunk ki egy tortaformát, olvasszuk fel az 5 dkg vajat, majd forgassuk bele és az édesítőszeres dióba a galuskákat, és pakoljuk őket szorosan egymás mellé a tortaformába. Szórjuk rá a maradék diót, és hagyjuk még 30 percig pihenni, majd 160 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
A vaníliasodó hozzávalói:
- 4 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
- 5 dl tej
- por állagú édesítőszer ízlés szerint
- 1 teáskanál vanília aroma
- 4 db tojássárgája
A vaníliasodó elkészítése:
Forraljuk fel a tejet. Egy külön edénybe keverjük össze a lisztet, az édesítőszert és a vanília aromát, majd a tojásfehérjét. Keverjük csomómentesre, majd a forralt tejet lassanként adagolva adjuk hozzá a lisztes masszához, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűsítsük be.
Jó étvágyat hozzá!