A legfinomabb lángos: az hamisítatlan strandos lángos receptje

VN, NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Bár mostanában nem igazán van strandidő, hol esik, hol pedig még jobban esik, tagadhatatlanul beköszöntött a nyár, amit nem is lehetne mással megünnepelni, mint egy hamisítatlan strandos lángossal, amiért most nem is kell a strandig mennetek. Elhoztam nektek az eddigi legjobb lángos receptet, amit próbáltam, tényleg olyan, mint a part menti lángosozókban, próbáljátok ki ti is!

Mi is az a lángos?

Mielőtt belevágnánk a lángos sütésbe, beszéljünk kicsit magáról a lángosról. A lángos a magyar konyha egyik kiemelkedő étele, külföldi turisták a gulyás mellett ide érkezve azonnal a lángost keresik. A Balatoni nyaralás elengedhetetlen kelléke, ez a lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye, amit annyiféleképpen lehet ízesítni, a hagyományos fokhagymás, tejfölös, sajtos kombinációkon túl már egyéb modern, formabontó megoldások is születtek, amiket érdemes azért egyszer kipróbálni, de szerintem az eredeti a legjobb, a lángosra nem való paradicsomszósz, gomba, de édesség sem! A lángos körülbelül a kenyérrel egy idős, hiszen összetételük hasonló, csak elkészítési módjuk tér el. De nézzük is a strandos lángos receptjét!

 

A lángos története

hirdetes

 


A lángos, langal(l)ó vagy kenyérlepény valószínűleg a kenyérrel egyidőben keletkezett, hiszen a kenyér dagasztására használt teknő kaparékából az is kenyértésztából készült.  Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A kenyértészta dagasztóteknőben készült és az oldalára tapadt kenyértészta maradékaiból lapos lepényeket formáztak, és a kenyérsütés után a még parázsló kemencében megsütötték. Kenyeret a régiek általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy időben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel viszonylag jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. Azóta a lángost zsírban, vagy újabban már növényi olajban sütik ki.

hirdetes

 

Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban. A bécsi Práterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készül) krumplislángos is készíthető, amit nyers, reszelt burgonyával vagy krumplinyomón átnyomott főtt krumplival is készítenek. Újabban világszerte terjed, már Ausztráliában és Új-Zélandon is ismerik és árulják.
 

Lapozz kérlek a következő oldalra a lapozóval kicsit lejebb! Köszi! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
DIY Ebéd Kert Konyha Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Szekrény

A szekrény bútordarab, mely használati tárgyak tárolására szolgál. A szekrények... Tovább

Tovább a lexikonra