Funkcionalitás a borospincében
Ez a funkcionalitás és egyedi formavilág egyesül ebben a borospincében is. A fa polcrendszer egyrészről tökéletes kiegészítője a kő pultnak, másrészről ugyanakkor magas színvonalon rendszerezett, és mégis könnyen elérhető palackelrendezést is lehetővé tesz.
A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer – nyilatkozta Robert Bass, a Kessick Wine Cellars társtulajdonosa, amely cég bor tároló rendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozik. A borok iránti vonzalom, és az a tény, hogy milyen nagy értéket képviselhet egy-egy kivételes minőségű, illetve évjáratú palack, arra ösztönzi a vásárlókat, hogy különös gondot fordítsanak a tárolásra, hogy a bor érése a borban rejlő lehetőségek kiteljesedését jelenthesse, és ne azt, hogy megsavanyodik az üvegben.
Hőmérséklet szabályozás a borospincében
A bor tárolására dedikált pince mondhatjuk, hogy státusz szimbólum, amely kevesek számára adatik meg. Manapság, amikor fejlettebb hőmérséklet szabályozó technológiák léteznek, a bort nem feltétlenül kell alagsorban tárolni. Sok borospincének méltán nevezett helyiség elhelyezkedését tekintve nem a föld alatt kerül ma már kialakításra. Valóban olyan helyiségre van szükség, amely hűvös, sötét és magas relatív páratartalommal bír. De a borospince iránti vágyunk valóra válhat akár egy hőmérséklet szabályozó rendszerrel ellátott, szekrénybe épített 50 palackos tároló rendszer beépítésével is, a konyhai éléskamra részeként. Persze lehet a borospince egy több száz palack tárolására alkalmas speciálisan üvegezett szoba is. Az egyik legfontosabb tényező azonban a folyamatosan szinten tartott hőmérséklet.
Az 55 Fahrenheit (12,77 C) mágikus szám, ez az a hőmérséklet, amely leginkább közelíti egy természetes barlang hőmérsékletét. Ennél alacsonyabb hőmérséklet, mint pl. a hűtőé, borunkat nyugalmi állapotába taszíthatja. A 75 Fahrenheit (23,88 C) feletti hőmérséklet pedig gyorsítja a bor érési folyamatát.
A hőmérséklet tartása talán fontosabb, mint az, hogy tökéletes legyen a hőmérséklet, amely néha ingadozik. A meleg és hideg váltakozása ugyanis a bort tágítja illetve összehúzza, ami a dugón keresztül levegő bejutását eredményezi. Ez a folyamat pedig idővel, a bor oxidációjához vezet – ihatatlanná téve borainkat.
Egy szigetelt helyiség (vagy szekrény) beépített légkondicionálóval kell, hogy biztosítsa a folyamatos 13 C körüli hőmérsékletet. Egy önálló, hőmérséklet szabályozós szekrény már 1000 dollár körüli áron beszerezhető, attól függően, hogy hány palack tárolására alkalmas, illetve, hogy milyen a design-ja.