Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeAz év végéhez számos hagyomány kötődik, ilyen például az óév búcsúztatására és az újév köszöntésére szolgáló szilveszterezés is. Habár ez az ünnepség a legtöbbek számára a bulizásról és a különféle szeszesitalok (remélhetőleg ésszerű) fogyasztásáról szól, egyesek különleges fogásokat készítenek maguknak és szeretteiknek, amik szerencsét vagy vagyont hivatottak bevonzani a következő esztendőben. Érdekes módon a különböző kultúrák más és más ételeket ruháznak fel szerencsehozó, vagy épp vagyonvonzó hatalommal. Függetlenül attól, hogy hiszel-e ezekben a hagyományokban vagy sem, abban biztos lehetsz, hogy az alábbi ételekkel egészségesebben indíthatod az újévet!
1. Ténylegesen zöld zöldségek
A zöld szín a szerencse jelképe. Ezt a színt viselik a lóherék és az amerikai dollárok is. Na persze, a ténylegesen zöld zöldségek (kel, zöldbab stb.) első sorban egészséges mivoltuk miatt kerülnek az ember tányérjára – a szerencse és a dollárok afféle bónuszoknak tekinthetők!
2. Metélt tészta
A metélt tészta az ázsiai konyhák egyik legalapvetőbb hozzávalója. Keleten általában azért fogyasztják őket szeretettel újévkor, mert úgy tartják, hogy a hosszú tészták az életet is képesek meghosszabbítani. Fontos, hogy ehhez nem szabad elszakítani a tésztákat, miközben felemeled őket a tányérból a szádhoz.
3. Káposzta
A káposzta Írországban és Németországban is a szerencse és a vagyon egyik szimbóluma, hiszen zöld színén több bankjeggyel is osztozik. A lilakáposzta már más kategória, és habár nincs köze a pénzhez, egészséges mivoltának köszönhetően bátran fogyaszthatod újévkor (is).
4. Disznóhús
A disznóhús fogyasztását egykor csak az igazán módosak engedhették meg maguknak, ezért már rég óta a vagyon és a sikerek egyik jelképe. Keress magadnak egy egészséges disznóhúsos receptet szilveszterre, és várd tele hassal a gazdag újévet!
5. Hal
Mindenki tudja, hogy a hal rendkívül egészséges, egyes országokban azonban különleges évzáró fogásokként fogyasztják őket. Hogy miért? Mert a halak mindig előre úsznak, ahogyan az idő is előrehalad az újévbe. Más kultúrákban a halakra a bőség szimbólumaként tekintenek, mert hajlamosak csoportokban úszkálni. Mindkét szemszög pozitív!
6. Lencse
Ha a szerencsét és vagyont hozó szilveszteri és újévi ételekről van szó, akkor nem hagyhatjuk ki a lencsét sem, ami hazánk talán legnépszerűbb hagyományos fogása az év végén.
7. Gránátalma
A gránátalmákat Törökországban és más mediterrán országokban is a bőség és a termékenység szimbólumaként emlegetik, és a jó szerencse bevonzása miatt fogyasztják őket. Na persze, amilyen egészségesek, ez nem is olyan meglepő.