Forrald fel a fakanalaidat és nem fogod elhinni, amit látsz

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Vannak dolgok, amelyeket az emberek egész életükben nem takarítanak, vagy egyszerűen elfelejtenek takarítani. Mikor tisztítottad utoljára a mennyezeti ventilátort vagy például a WC-tartály belsejét ? A tudatlanság boldogság is lehet egyben, de hála azoknak a TikTok takarítóvideóknak (#CleanTok, ugye nem csak mi nézzük ezeket?), amelyek átveszik a hírfolyamainkat, sokan folyamatosan tanulunk néhány életet megváltoztató takarítási módszert, amelyek közül a legújabb a praktikus konyhát érinti, nem mást mint, a fakanalak tisztítását. 

Fakanalak forrázása a bacilusok megölésért 

A TikTok legújabb trendje szerint a fakanalakat forrásban lévő vízbe mártjuk, hogy jobban megtisztuljanak. Az olyan felhasználók, mint @itsnicolejaques és @jessicahaizman ezt a hacket ajánlják követőiknek, hogy kiszívják a fakanalakban rejlő szennyeződést, koszt és zsírt a mélyebb tisztítás érdekében. Az általuk közzétett videók a folyamatról szó szerint azt mutatják be, hogy a tiszta víz átlátszóból barnává változik a szemed láttára, miközben a fakanalak beleülnek a forrásban lévő vízbe. Komolyan undorító, de nyilvánvalóan elég kielégítő látvány is. De azért érdemes belegondolni, hogy mennyi bacilus lehet ezeken a fakanalakon, amiket rendszeresen használunk ételeinkhez…

A fakanál tisztításának helyes módja 

A fából készült konyhai eszközöket és edényeket soha nem szabad a mosogatógépbe tenni (ezért más módot kell találni az alapos tisztításukra). Ehelyett a szakértők azt javasolják, hogy kézzel mossuk meg a fakanalat, enyhe szappannal (a vegyi szappanok lebonthatják a kanál anyagát) és meleg vízzel. Mindig hagyd a kanalakat levegőn megszáradni. A mosogatógépek extrém hőt bocsátanak ki szárításkor, ami megsértheti a fát. Ez a mosogatógép túlnyomásos vizével párosítva a fakanalaid idővel gyorsabban szétesését okozza. 

hirdetes
Ha a szélsőséges hőmérséklet károsítja a fát, akkor miért javasolják az emberek, hogy kanalakat helyezzünkk forrásban lévő vízbe a TikTokon? Miközben ezzel segít eltávolítani a fakanál szemcséjéből a szennyeződést, a főzési szennyeződést és még ki tudja, mi mást, a kanalat is károsítja.
Ha forrásban lévő vizet teszünk bármire, az jó módja annak fertőtlenítésének, de a kanalak ismételt felforralása vagy túl gyakori forralása a fát lecsupaszíthatja, vagy valamilyen módon deformálódhat, így nem szabad túlzásba vinni. A fakanalas főzési módszert csak havonta javasolt elvégezni, attól függően, hogy milyen gyakran főzöl vele illetve, hogy nyers tészta, vagy csak zöldség keverésére használod. 

hirdetes

Mit csinál a fakanalak felforralása?

Mivel a fa nagyon porózus, idővel sokkal többet szív magába a főzés során keletkező zsírból és ételrészecskékből. A forrásban lévő víz lehetővé teszi, hogy a szennyeződés egy része kijöjjön az áztatás során, ami ennek a tisztítási módszernek a fő célja. A mindennapi takarításhoz ragaszkodj a meleg víz és a gyengéd szappanos módszerhez. 

Plusz tipp: Miután kivetted a kanalakat a forrásban lévő vízből, a biztosság kedvéért egy gyors enyhe szappanos lemosással fejezheted be a feladatot. Vannak, akik még faedényeiket és vágódeszkájukat is kondicionáló olajjal zárják le, hogy az elkövetkező években is kiváló formában maradjanak. Egy fakondicionáló olaj általában nem olyan drága, és segíthet elkerülni a kanalak repedését és a fa hasadását az idő múlásával.

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Konyha

Lakberendezési szakszótár

Akácfa oszlop

Kérgezett vagy szíjácsmart akácfa oszlop? Az első sokunk számára ismerősen cseng,... Tovább

Üzleti vacsora Budapest

Üzleti vacsorahelyszínt keres Budapesten? A helyszínválasztás rendkívül fontos, hiszen nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra