Karantén receptek: Készítsd el a tökéletes burgonyalevest!

Bartók Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Ahogy a mondás tartja: a szükség nagyúr! Sokan elítélik a burgonyát, magas keményítőtartalma miatt, de most beszéljünk kicsit a pozitív tulajdonságairól is. A burgonya ugyanis fontos vitaminforrás, bármilyen hihetetlen is! 

C-vitamint közvetlen a héja alatt tartalmaz, így a hámozás során jelentős a veszteség. Ezért is szólnak úgy a régi receptek is, hogy a burgonya áztatása során, a vizet semmiképp ne öntsük ki, hanem használjuk fel.

Viszont, ha héjában főzzük meg, akkor nagyon alaposan mossuk meg, szükség esetén kefével is dörzsöljük át! Ebben a vírusos időszakban viszont jobb, ha alapos tisztítás után megpucoljuk!

 

 

Az ízletes burgonyaleves receptje:

 

 

Hozzávalók:

 

Leveshez:

 

- 0,5 kg burgonya

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 1 csokor petrezselyem

- csipetnyi só

- 1 púpos teáskanál ételízesítő

- 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa

- 1 darab paradicsom (esetleg paprika)

 

Rántáshoz:

 

- 1 dl olaj /2 evőkanál kókuszzsír

- fél evőkanál liszt

 

 

Elkészítés lépései:

 

  1. Első lépésként alaposan megmossuk, majd meghámozzuk a burgonyát és a répákát. A meghámozott zöldségeket egyforma méretűre (minél kisebb, annál jobb) vágjuk és sós vízben feltesszük főni (lepje el bőségesen). Ételízesítővel ízesítjük
  2. hirdetes
  1. Ha kezdenek puhulni a zöldségek, akkor tedd bele a paradicsomot és a hagymát egészben. (Én ezt a végén ki szoktam dobni.)
  1. Az olajból, a lisztből (vagy esetleg zsírból), a hagymából és a paprikából rántást készítünk. Én mindig abban az edényben állok neki a rántásnak, amiben az adott ételt szeretném elkészíteni.

 


Rántás készítése:

Liszt és zsiradék (libazsír, sertészsír, vaj vagy olaj) keveréke. Nem összekeverendő a habarással, mert a habaráshoz tej vagy tejföl szükséges zsiradék helyett.

Először a zsiradékot kell közepes lángon/ fokozaton felmelegítjük, ezt követően pedig hozzáadjuk a lisztet. Kicsit krémes és nem túl „folyós” állagot kell kapni, majd 3-4 perc alatt megpirítani. Pirítással a liszt karamellizálódik, az íze megváltozik, ezáltal az ételeknek jellegzetes ízt és színt ad. Én pirospaprikát is szoktam hozzáadni egy teáskanállal.


 

hirdetes
  1. A rántást hozzáadjuk a levesalaphoz, majd alaposan elkeverjük.
  1. Végül az apróra vágott petrezselymet adjuk a leveshez és körülbelül 10 percig hagyjuk még kisebb fokozaton.

 

 

A végén (ahogy a képen is látható) egy kanál tejföllel ízesíthetjük, hogy egy kicsit krémesebb állagot kapjunk.

 

+1 TIPP: Burgonyagombóc készítése, tészta helyett levesekhez!

 

Hozzávalók:

 

- 25 dkg főtt, áttört burgonya

- 2 evőkanál liszt

- 1 evőkanál búzadara

- 2 evőkanál pirított hagyma

- apróra vágott petrezselyem

- csipetnyi bors

- 1 darab kisebb méretű tojás

 

Elkészítés:

 

  1. Az elkészítés nagyon egyszerű, először a száraz alapanyagokat mérd ki, majd add hozzá a pirított hagymát, a főtt burgonyát és a tojást.
  1. Gyúrd össze és formálj belőle apró gombócokat és mehet is a levesbe!

 

 

Pillanatok alatt elkészül és a zöldség alapú levesek is sokkal laktatóbbak lesznek! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
DIY Háztartás Kiegészítők Konyha Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Trambulin

A trambulin egy olyan rugalmas ugrálófelülettel rendelkező szerkezet, amelyeket elsősorban... Tovább

Kerti pavilon

Kerti ház, amelyet szórakozás, pihenés, hűsölés céljára építettek. Már az ókorban... Tovább

Tovább a lexikonra