Itt a titok meddig főzd a tojást, hogy kemény avagy inkább lágy legyen!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Te hogy szereted a főtt tojást? Sokféleképpen el lehet készíteni, lehet belőle lágy, kemény vagy félig lágy is akár. A cikkből megtudhatod hány percig kell főzni, hogy pontosan úgy ehesd a főtt tojást, ahogy szereted!

A főtt tojás készítése vagy kemény tojás készítése az a fajta recept, amit sokan csak azért sem írnak le. Milyen ciki, hogy ezt valaki nem tudja?! – gondolhatják talán egyesek.

Mégis, a főtt tojás egy ugyanolyan étel, mint más. Lehet jól elkészíteni, és lehet úgy, hogy igazából azt sem tudjuk, mit csinálunk. Ha már főzünk, akkor pedig miért ne csináljuk jól – szóval most megmutatom neked a főtt tojás készítésének pontos lépéseit. És azt, hogy mitől és hogyan lesz a kemény tojás szép, és nem töredezett.

 

A főtt tojás készítésének titkai

 

A kemény tojás főzéséhez megfelelőbb a nem teljesen friss tojás, azt ugyanis a végén könnyebb megpucolni. Ha bolti tojást veszel, akkor érdemes azt főzni, amelyik már a lejárathoz közeli.

A tojást szobahőmérsékleten kezdd el főzni, különben megreped a héja, kissé kifolyik a fehérje és nem lesz szép. Ha hűtőben tárolod a tojásokat, akkor főzés előtt 10 percre tedd meleg vízbe.

hirdetes

A tojásokat szobahőmérsékletű vízben tedd föl főzni. Így van idejük átvenni a felmelegedő víz hőjét, nem fognak megrepedni.

A főtt tojás főzési ideje 8 perc, forrástól számítva. Nem kell tovább főznöd, a tojás így is kemény. Ha sokáig főzöd, akkor a sárgájának a külseje kékes-zöldes lesz.

 

Ha kész, a főtt tojást vedd le a tűzről, és hideg vízzel öblítsd át többször. Az a lényeg, hogy teljesen lehűljön az edény és a tojások is, hogy könnyen pucolható legyen.

hirdetes

Hagyd állni hideg vízben – amikor már teljesen lehűlt – legalább 10 percig.

A tojásokat törd meg, lehetőleg minél nagyobb felületükön. Én enyhe mozdulatokkal meg szoktam görgetni a konyhapulton, akkor az egész héja megtörik. Mártsd meg folyó hideg víz alatt, és óvatosan kezdd el leszedni a héját, a belső hártya mentén. Ha így jársz el, akkor szép marad a főtt tojás, nem fog betöredezni a fehérje.

A fehérje számára a 82 fok ideális, míg a sárgájának 72 fok kell.

 

Ha nem szeretnéd teljesen megfőzni keményre a tojássárgát, akkor a következőket csináld:

 

- Ha lágy tojást szeretnél, akkor elég 3 percig főzni a tojásokat. 

- Ha egy kicsit folyósan szereted a sárgáját, de már majdnem keményen, akkor 5 percig főzd a tojásokat.

 

Fotó: Downshiftology


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
DIY Háztartás Konyha

Lakberendezési szakszótár

Festés utáni takarítás

A festési és mázolási munkálatok után rengeteg szennyeződés marad a helyiségekben, melyeket... Tovább

Karácsonyfa

A karácsonyfa egy karácsonykor felállított, általában... Tovább

Tovább a lexikonra