Az igazi hagyományos kenyérlángos recept

CsN

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A karácsonyi vásárok sztárja a kenyérlángos, azaz a langalló. De tudtad, hogy ezt a különleges vásári ételt akár otthon is elkészítheted? Most elárulom, hogyan!

Lepd meg Te is a családod ezzel a különleges finomsággal, amely nem csak nagyon finom, de igazán laktató is – ráadásul nem is nehéz elkészíteni.

 

A tésztához kelt tésztát kell készítenünk.

Ehhez szükséged lesz:

  • 32 dkg finomliszt
  • 32 dkg rétesliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 g élesztő
  • fél bögre tej

 

A fél bögre tejet melegítsd fel kézmelegre, majd keverd el benne az egy evőkanálnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg az élesztő felfut (szép habos lesz ha jól csinálod:) ).

A liszteket és a sót öntsd egy nagy tálba, és rakd hozzá az olajat, valamint a felfutott élesztőt.

 

 

Itt jön a legnehezebb része a folyamatnak: a tésztát jó alaposan össze kell gyúrnod, dagasztanod! Ha már „szuszog” minden gyúrásnál (kis buborékok keletkeznek benne, és ezek szuszogó hangot adnak ki, ha gyúrod a tésztát), akkor elkészültél vele.

hirdetes

 

hirdetes

Tedd bele a tálba a tésztát, és takard le egy konyharuhával, majd tedd meleg helyre (ha más nincs, én be szoktam gyújtani a sütőt pár másodpercre míg kellemes meleg nem lesz benn, és oda teszem). A tésztát most hagyni kell kelni, kb 1 órát.

 

Ez idő alatt elkészítheted a feltétet.

 

 

Ehhez bacont, vagy szalonnát kockázz fel apró darabokra, és serpenyőben süsd ki belőle a zsírt. Ezt a lépést sok recept kihagyja, de az én tapasztalatom az, hogy ha nyersen teszed a tésztára a szalonnát, az nagyon zsíros lesz.

Egy nagy poharas tejfölbe nyomj bele 2-3 gerezd fokhagymát, egy kis sót és borsot ízlés szerint, valamint kockázz fel ízlés szerint vöröshagymát.

 

Ha elkészült a tészta, és szép nagyra dagadt, még egyszer finoman gyúrd át, majd nyújtsd ki ujjnyi vékonyra, és tedd tepsibe. Kend meg a fűszerezett tejföllel, szórd rá a nyers hagymát és a kisütött szalonnát, majd a tetejére tegyél reszelt sajtot ízlés szerint, és már mehet is az előmelegített sütőbe (vagy kemencébe:) ).

Süsd addig, míg a tetején a sajt el nem kezd barnulni!

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Utazás

Lakberendezési szakszótár

Madártej

Gyerekkorom nagy kedvence a madártej. Gondolom sokan így vagyunk még ezzel :) Nem is csoda,... Tovább

Lakatok

Ha szeretnéd biztonságban tudni otthonod és értékeid, mindenképpen minőségi lakatokra lesz... Tovább

Tovább a lexikonra