Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeTávol álljon tőlünk, hogy leírjuk a pékségből frissen hazahozott kenyeret, de amint megtanulod, hogy hogyan készítheted el otthon saját „pékárúdat”, teljesen megváltozik majd az életed.
Ez a feladat elsőre kissé ijesztőnek tűnhet. A dagasztás, a várakozás, a sütés – ez a folyamat idővel a kisujjadban lesz, a legnehezebb pedig elhatározni és nekiállni az első alkalommal. Nincs azonban mitől félned, most néhány nagyon egyszerű lépésben összefoglaljuk a házi kenyérsütés legfontosabb tudnivalóit!
1. Olvasd el a recept minden részét
Ez sokak számára egyértelműnek tűnhet, de emberi lények lévén előszeretettel hagyjuk figyelmen kívül az előírásokat és követjük inkább a megérzéseinket, vagy megpróbáljuk emlékezetből elkészíteni a receptet. Próbálj ne ez a típusú személy lenni, amikor sütésről és főzésről van szó. Igenis kövesd a receptet, még ha túl komplikáltnak is tűnik.
2. Kezdj egy egyszerűbb kenyérrel
Liszt, élesztő, víz, só. Ezek egy kenyér alapvető hozzávalói. Attól azonban, hogy egy recept hozzávalóinak listája rövid, még nem jelenti, hogy az elkészítés egyszerű lenne. Kezdésképpen próbálkozz barhesz vagy focaccia elkészítésével. A barheszhez tojás és vaj is szükséges, de a kemencében egy kicsit kitartóbb. Ugyan ez vonatkozik a focacciára is. Semmi puccos héj, csak puha, tésztás lehetőségek.
3. Légy felkészült
Fontos, hogy minden hozzávalódat előkészítsd, mielőtt belevágnál ebbe a gluténnel teli kalandba. Nem éri meg a hozzávalók után való keresgélésre pazarolni az időt, főleg ha hűtődben egy kisebb káoszhelyzet uralkodik. Eközben a szegény elhanyagolt tészta csak arra vár majd, hogy tovább foglalkozz vele.
4. Szerezz egy digitális mérleget
Néhány deka vagy gramm nagyok sokat számíthat. A pontosabb mérések érdekében ne térfogatot, hanem súlyt érdemes használni. Ezzel sokkal jobban ki tudod adagolni a szükséges mennyiségeket és így minden alkalommal ugyan olyan nagyszerű kenyeret készíthetsz majd magadnak. Ahogy a mérnökök sem ránézésre mérnek ki egy métert, úgy a pékek sem teszik ezt egy kiló liszttel.
5. Ismerd az élesztőket
Habár a száraz élesztővel semmi baj nincs, a friss változatot sokan előnyben részesítik íze, textúrája és a tésztára kifejtett hatása miatt. Ha nem találsz friss élesztőt a boltban, ne csüggedj – a szárazzal is kiváló eredményeket érhetsz el.
6. A titok a gyúrásban van
A gyúrást végezd úgy, mintha meditálnál – csak arra figyelj, semmi másra. Ha a cseng a telefon, hagy csengjen. A gyúrás lényege hogy megtanítsd a kezeidet a tésztával bánni, és hogy felkészítsd őket rá, hogy mit várhatnak attól. Tanuld meg, hogy mi a túl kemény és a túl puha tészta – egy idő után tudni magadtól fogod, hogy mire van szüksége.
7. Tartsd a szemed a kemencén
A kemencében felejtett tészta az egyik leggyakoribb hiba a házi sütésű kenyér elkészítése közben. A kenyered olyan, mint egy négyéves gyerek, akinek két dolgozó szülője van. Egy bébiszitterre van szüksége – folyamatos felügyeletre. Ha az egyik oldalán jobban barnul, akkor fordítsd meg. Ne hagyd magára. A kemencék és sütők nagyszerű találmányok, de nem képesek helyetted gondolkodni és cselekedni, ezért biztos lehetsz benne, hogy nem fogják tökéletesen egyenletesre sütni a kenyeret külső beavatkozás nélkül.