Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeEz az ősi eledelünk, ez a palacsintaszerű kenyér a kő-kenyér! Most elmondjuk hogyan készítheted el te is, mutatjuk hogyan csinálják a mócvidéki románok!
Az ősi palacsintszerű kenyér receptjének fennmaradását Radu Anton író, újságírónak köszönhetjük. Ő jegyezte le, hogy mi szükséges a mennyei eledelhez, és, hogyan kell elkészíteni.
Alapjában véve nagyon kevés hozzávaló szükséges, éppen ezért a szegények eledeleként is emlegetik, de, ha egyszer megkóstolod, utána még sokszor el fogod készíteni.
Régen egyetlen lány sem mehetett férjez kő-kenyér nélkül, ide is vezethető vissza a palacsintaszerű kenyér elnevezése “olyan fontos volt a mócok életében, mint a kő a ház alapjába”.
Hozzávalók:
2 csésze liszt
2 csésze zsír (vagy vaj) és tejföl
2 tojássárga
½ csésze cukor
Lapozz egyet és mutatjuk hogyan készítsd el a kő-kenyeret!
Elkészítés:
Keverjük el a lisztet a zsiradékkal vagy a vajjal, és a tejföllel, adjuk hozzá a cukorral kikevert tojássárgákat.
Hagyjuk pihenni egy órát a hidegben, majd süssük meg a palacsinta formájú kenyereket a forró sütőben, vagy a kemencében egy vas lapon.
Közben szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjon fel nagyon. Mindkét oldalát süssük aranybarnára, tálaláskor kínáljuk mellé tejfölt, lekvárt, tehéntúrót, cukrot.
Forrás: tudasfaja.com