Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeTe se hagyd elúszni azt a sok pénzt, amely jövőre vár rád, úgyhogy készíts te is finom lencsés ételt az új év első napján. :) Összegyűjtöttünk nektek pár receptet, melyek közül még a vegák is válogathatnak. Persze a magyar konyha erőteljes ízeit sem kell kihagynod! ;)
Lencsefőzelék
Hozzávalók / 4 adag:
50 dkg lencse
50 dkg füstölt lapocka
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál finomliszt
4 ek napraforgó olaj
1 ek fűszerpaprika (csapott)
4 db babérlevél
só ízlés szerint
1 ek ecet
A lencsefőzelék elkészítése
A füstölt húst és a lencsét egy pár órára vízbe áztatjuk.
A füstölt húst vízben megfőzzük. Ha megpuhult, kivesszük a vízből, kockákra vágjuk, és félretesszük.
A levébe tesszük bele a lencsét, az apróra vágott hagymát és a babérlevelet. Sózni csak akkor kell, ha a füstölt hús nem volt elég sós. Puhára főzzük.
A lisztből, az olajból és a a pirospaprikából rántást készítünk. A forrásban lévő lencséhez adjuk.
A füstölt húst beledobjuk a főzelékbe.
Enyhén ecetesen tálaljuk.
Lencsegulyás recept
Hozzávalók / 4 adag:
A gulyáshoz
25 dkg lencse
1 db csirkemell filé (vagy marhahúsból is lehet készíteni)
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (őrölt)
fűszerpaprika ízlés szerint
2 db babérlevél
1 ek napraforgó olaj
1.5 l víz
A csipetkéhez
10 dkg finomliszt
1 db tojás
só ízlés szerint
A lencsegulyás elkészítése
A lencsét előző este beáztatjuk.
A megtisztított húst felkockázzuk. A megtisztított vöröshagymát apróra összevágjuk, a megtisztított sárgarépát felkarikázzuk.
Pár evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, lehúzva a tűzről megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával, őrölt borssal. Visszatesszük a tűzre, és rádobjuk a húskockákat, megvárjuk, míg levet ereszt kicsit a hús (pörköltet kezdünk el készíteni tulajdonképpen).
Amikor majdnem puha a lencse és a hús, akkor beletesszük a sót, és belecsipegetjük a csipetkét, és készre főzzük.
Csipetke elkészítése: 10 dkg lisztet összegyúrunk 1 db tojással, pici sóval, és a tésztából apró darabokat csipegetünk a levesbe vagy főzővízbe.
Pikáns lencsesaláta
Hozzávalók / 6 adag:
Saláta:
20 dkg lencse
só ízlés szerint
3 gerezd fokhagyma
egész bors ízlés szerint
4 db borókabogyó
3 db babérlevél
2 közepes db vöröshagyma
1 ek olívaolaj
20 dkg zeller
20 dkg sárgarépa
2 közepes db újhagyma
1 kk kakukkfű
petrezselyem ízlés szerint (tetejére)
Öntet:
0.5 dl olívaolaj
1 ek magos dijoni mustár
2 ek fehér balzsamecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A lencsesaláta elkészítése
A lencsét megmossuk, feltesszük főni sóval, és egy kis fűszercsomagba teszünk mellé fokhagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet, valamint egy kis fej hagymát. 20-25 perc alatt elkészül.
Egy kanál olívaolajon megdinsztelünk egy felkockázott vöröshagymát. Mikor már kezd színt kapni, hozzáadjuk az 1x1 cm-es kockákra vágott zellert, majd pár perc múlva az ugyanekkorára vágott sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és néhány perc alatt félpuhára sütjük (belül még roppanós legyen).
A megpárolt zöldségekhez hozzáadjuk a megfőtt lencsét, és két 1 cm-esre vágott újhagymát.
A dresszinghez összekeverünk 0,5 dl olívaolajat egy kanál magos dijoni mustárral, 2 ek fehér balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, és a zöldségekkel összekeverjük.
Tehetünk még rá felaprított petrezselyemzöldet. Legalább egy órát hűtőbe tesszük összeérni.
Lencseleves
Hozzávalók / 4 adag:
A leveshez:
80 dkg füstölt sertéscsülök
30 dkg lencse
3 nagy db sárgarépa
2 db fehérrépa
0.5 db zeller
175 g tejföl
1 teáskanál ecet
4 db babérlevél
bors ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott ek finomliszt
2 ek napraforgó olaj
1 ek fűszerpaprika
A tálaláshoz:
4 ek tejföl
A lencseleves elkészítése:
A csülköt egy hagyma társaságában megfőzzük.
Ha megpuhult, kivesszük a vízből, felkockázzuk és félretesszük.
A csülök főzőlevében megfőzzük a lencsét és a zöldségeket. Babérlevéllel, őrölt borssal fűszerezzük. Sózni nem valószínű, hogy kell, mert a csülök eleve nagyon sós. Ha megpuhultak a zöldségek visszatesszük a húst.
A lisztből és olajból rántást készítünk. Ha kész, a pirospaprikát és az apróra vágott fokhagymát hozzátesszük, folyamatos kevergetés mellett felöntjük egy kevés vízzel és a forrásban lévő leveshez adjuk.
Egy kevés ecettel savanyítjuk.
Tálaláskor ízlés szerint tejfölt kínálhatunk hozzá.
Forrás: Nosalty