Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeMinden háziasszony álma, hogy tökéleteset alkosson a konyhájában, s különösen igaz ez Karácsonykor, amikor arra törekszünk, hogy ajándékainkkal, s a felszolgált finomságokkal elbűvöljük szeretteinket!
Lássuk, mik is azok a tradícionális fogások, melyeket érdemes elkészítenünk Karácsonykor!
Halászlé
A hal a keresztény hagyományban és a Bibliában nagyon sokrétű jelentést hordoz, s éppen ezért Jézus Krisztus születésének ünnepén is gyakran fogyasztjuk.
Az igazán finom halászlé titka a friss halban, és a valódi házi pirospaprikában rejlik. Ha valóban különlegeset szeretnénk alkotni, készítsük halászlevünket zamatosan sűrűre, melyet alapos paszírozással érhetünk el. Hazánk több táján ezt a levest tésztával fogyasztják, s az ízesítés is függ a tájegységek szokásaitól.
Rántott hal
A rántott hal is különösen kedvelt a családi ebéd és vacsora tekintetében, főleg azért mert gyorsan elkészíthető, és a panírozás jó móka lehet ha bevonjuk gyermekeinket is.
A panírozás történhet hagyományosan zsemlemorzsával, vagy akár paprikás liszttel is, ha diétásabb hatást szeretnénk elérni. Az igazán finom rántott hal forró olajban, hirtelen sül, s így nincs ideje magába szívni az olajat, ami egyébként könnyen megüli gyomrunkat főleg ilyenkor, a sütemények és édességek ünnepén.
Sült pulyka
Az amerikaiak tradícionális karácsonyi vacsorája, s hazánkban is nagyon elterjedt. Különösen jó választás lehet azoknál a családoknál, ahol nem kedvelik a halat. Természetesen a pulyka sütése mindig óvatosságra int. Nem érdemes felügyelet nélkül hagyni, hiszen a filmekből tanulva könnyen lángra kaphat madarunk a sütőben!
Köretként számos lehetőség kínálkozik a választásra, s ennek csak az ízlésünk és a fantáziánk szabhat határt.
Töltött káposzta
Laktató, finom, és nagy előnye, hogy napokkal később még finomabb! :)
Nagyanyáink recepje alapján készíthetjük el a legfinomabban, de itt is nyitott a lehetőségek tárháza, hiszen ahány tájegység, ahány kultúra, annyiféle fűszerezése, és elkészítési módja létezik. Ha megfelelő alapanyagokkal dolgozunk és betratjuk az erányokat, akkor nagyot nem hibázhatunk. Az egész család szeretni fogja!
Mézeskalács
A nagy kedvencem, amiért óvodás korom óta rajongok! Csodás illatot áraszt sütés közben, és karácsonyi bűvöletbe hoz a kis sütik formázása, díszítése. Ne ijadj meg, ha kemények lesznek, amikora sütőből kiveszed őket! Néhány óra elteltével szépen megpuhulnak, és már falatozhatod is őket. Vagy csodás díszdobozban ajándékba is adhatod, s Karácsonyfád ágainak is ékes díszei lehetnek a kis mézeskalácsok!
Bejgli
Nagymamáink utánozhatatlan és fenséges süteménye dióval, mákkal és sok-sok szeretettel készül a Karácsonyt megelőző hetekben, hogy mire az Ünnep elérkezik, megfelelően puha és omlós legyen. Csodásan mutat a vékonyra szelt kalács az ünnepi asztalon, és garantáltan ott marasztalja majd vendégeinket otthonunkban!
Mindezek az ételek többnyire időigényesek, s az alapanyagok beszerzésével sem árt időben készülni. Nagyszerű móka, s egyben kikapcsolódás is lehet a családi sütés-főzés, de csak akkor, ha meg van rá a kellő időnk, és energiánk.
Manapság azonban azt tapasztalom, hogy rohanósak, és hajtósak a hétköznapok, s ezt nem könnyíti meg az év végének közeledte, és az ünnepi készülődés forgataga sem.
Egyre elterjedtebb szokássá vált, hogy az ünnepi vacsorát a háziasszony megrendeli, s ízlésesen tálalva nyugodtan, türelmesen és vidáman fogyasztja el családjával a Karácsonyi fények hangulatos melegénél.
Ha tehát nem vagyunk konyhatündérek, vagy nincs időnk mesteri fogásokkal kedveskedni családunknak, Kedvesünknek, akkor se búsuljunk!
Számos helyen beszerezhetjük Karácsonyi vacsoránkat, s meleg szívvel, az ünnepre átszellemülten várhatjuk otthonunkban vendégeinket.