A napokig puha pogácsa titka- nagymamám receptgyűjteményéből

VN, GE.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Annyi pogácsa receptet kipróbáltam már, de eddig ez a kedvencem, méghozzá azért, mert napokig puha marad. A legtöbb pogácsa, amit eddig készítettem, mindig megszáradt már másnapra. A nagymamám receptgyűjteményében kutatva viszont rátaláltam erre, és nem kellett csalódnom, nemcsak nagyon finom, hanem sokáig puha is, így nagy mennyiségben is el lehet készíteni. Mutatom is a napokig puha pogácsa receptjét, a hozzávalókból körülbelül 7 darab közepes méretű pogácsa jön ki. 

Hozzávalók a napokig puha pogácsához:

    75 g élesztő
    2.25 dl tej
    1.5 teáskanál cukor
    85 dkg finomliszt
    375 g margarin (de vajat is lehet használni)
    3.5 teáskanál só
    2 darab tojás
    225 g tejföl
    10 dkg reszelt ementáli sajt
    10 dkg reszelt trappista sajt
    1 darab tojás (a pogácsák megkenéshez)
    1 evőkanál margarin (tepsi kikenéséhez, itt is lehet vajat használni)

 

A napokig puha pogácsa elkészítése

1. A tejet langyosra melegítjük, fontos, hogy le forraljuk túl, majd ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. Közben a lisztet leszitáljuk, és hozzáadjuk a margarint, majd a sót, a két tojást, a tejfölt, és végül az tejjel vegyített élesztő keverékét.
3. Ezt a keveréket körülbelül 15 percig kell dagasztani, amíg lágy tésztát nem kapunk. Arra kell figyelni, hogy a massza ne ragadjon, mert csak akkor lesz tökéletes a pogácsa, ha nem lisztezzük tovább. Én nem használtam dagasztógépet, mert ragaszkodtam a hagyományos elkészítési módhoz.

hirdetes
4. Ha kész a lágy tészta, akkor pihentetni kell negyedóráig, majd jöhet a nyújtás.
5.Nyújtás előtt szórjuk meg a nyújtótáblát liszttel, majd óvatosan nyújtsuk ki a tésztát négyzet alakúra, ha kell a tetejét is meghinthetjük liszttel. Ha kinyújtottuk akkor szórjuk rá a sajtkeverék kétharmadát (a többi a tetejére fog majd kerülni).
6. Osszuk fel 3 részre a négyzetes alakú tésztát függőlegesen. Az első harmadot hajtsuk be középre, majd rá a harmadik harmadot is. Majd ugyanezt vízszintesen is végezzük el, tehát a 3 rétegű tésztát osszuk újra 3 részre, csak a másik irányból, és ugyanígy hajtogassuk fel.
7. 20 percig pihentessük így egy tállal letakarva, hajtsuk szét, majd újra vissza, és újra pihentessük. Ezt a pihentetést háromszor kell megismételni. Tehát háromszor 20 perc pihentetésre lesz szükség, a tökéletesen puha pogácsához.
hirdetes
8. A háromszori pihentetés után kinyújtjuk körülbelül másfél centi vastagságúra a tésztát, késsel óvatosan bekockázzuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval (ennek hiányában esetleg egy megfelelő méretű pohárral) kiszaggatjuk.
9. Körülbelül 1 centi távolságra helyezzük egymástól őket a tepsiben, lekenjük tojással a tetejüket, megszórjuk a maradéksajttal, vagy ízlés szerint köménymaggal, vagy szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük, addig amíg a sajt meg nem pirul.

 

Jó étvágyat hozzá!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
DIY

Lakberendezési szakszótár

Alumínium megmunkálás

Az alumínium megmunkálás során az előre gyártott alumínium paneleket... Tovább

Uszadék fa

Régies, sokat megélt, víz áztatta, nap szítta, textúráját láttatni engedő fa darabok,... Tovább

Tovább a lexikonra