Ez a zseniális szárítólapos trükk könnyen megtisztítja a leégett edényt – nincs szükség súrolásra

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Az edények és serpenyők vadonatúj megjelenésének titka az, hogy sose főzzünk benne ételt… Viccet félretéve, valóban van egy zseniális trükk a tisztításukra, ami a TikTokon terjed egy ideje. A TikTok nem csak addig szórakoztatott minket, amíg otthon voltunk a lezárások alatt, hanem ez a rendkívül népszerű platform zseniális konyhai hackelések forrása is. A TikToknak köszönhetően most kaptunk egy leckét az edénysúrolásról, mindenféle zsíroldó nélkül.  Mindannyian jártunk már így. Lehet, hogy megfeledkeztél az tűzhelyen rotyogó pörköltről, és egy reménytelenül leégett edény lett a végeredmény, amit semmiféle áztatás vagy súrolás után sem lett újra tiszta. Akkor mi a titok?

Szárítólapok a leégett edények ellen

Egy közel egymillió követővel rendelkező tipp- és hack TikTok fiók szerint a fazekak és serpenyők vadonatúj megjelenésének titka egy szárítólap. Igen valóban! Csak annyit kell tenned, hogy pár centire megtöltöd az edényt vízzel, adsz hozzá néhány csepp mosogatószappant, majd egy-két szárítólapot a vízbe teszed, és hagyod ázni egy órán keresztül. Ennyi az egész! Az ételen lévő összes kérgesedés feloldódik, így az edény letörlése és kiöblítése egyszerű feladat lesz teljesen.

A leégett serpenyők varázslata?

Nyilvánvaló, hogy nem vagyunk tudósok, de úgy tűnik, senki sem tudja igazán, hogy a szárítólapok miért működnek a makacs ráragadt, odaégett ételmaradványok ellen. Feltételezzük, hogy köze van a lap kondicionáló tulajdonságaihoz. Csak annyit tudunk, hogy működik! 
Én magam is kipróbáltam, hiszen a minap, amikor egy odaégett mutatványt csináltam sikeresen egy sertés szűzpecsenye megpirításával, úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Hagytam állni az edényt – nem tele töltve ázni, csak egy kis vízzel az alján ülni – egy éjszakán át. Reggel a következőt csináltam.

hirdetes

1.    Tettem néhány csepp mosogatószert a serpenyőbe.
2.    Hozzáadtam néhány ml forró (nem forrázó, de elég forró) vizet.
3.    Adtam hozzá egy szárítólapot a vízhez (lenyomtam, így teljesen a víz alá került).
4.    Beállította, be az időzítőt egy órára.

hirdetes

Ebben az órában rendszeresen ellenőriztem, és láttam, hogy nem történik semmi. De türelmesen megvártam, míg az időzítőm kikapcsol, aztán kiöblítettem a serpenyőt.
És tudod mit? Az összes megégett darab azonnal lekerült! Komolyra fordítva a szót, elszálltak a kétségeim – ráadásul minimális erőfeszítés történt a részemről. Pusztán víz alá vezetve az égett darabok körülbelül 80 százaléka levált. A szárítólappal súroltam a felesleges darabokat, és azok is azonnal lejöttek. Még a serpenyő tetején lévő, szétfröccsent égett zsírdarabkák is leváltak.

Biztosan meg fogom csinálni még egyszer. Bár haboznék használni ezt minden leégett edényhez (mivel a szárítólapok nem újrahasználhatók, és drágábbak, mint a szappannal és a súrolószerrel való súrolás), de ez nagyszerű megoldás az igazán keményen odaégett edényekre. Hiszen nagyon utálom lesúrolni a megégett darabokat, és ha egy éjszakán át szappanos vízben áztatjuk őket, az tényleg sokat segít. Nagyon hatásos! Egy próbát mindenképpen megér neked is!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Kiegészítők

Lakberendezési szakszótár

Diabétesz

  Még mindíg nem tudjuk, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség vagyis... Tovább

Hajópadló

1. A hajó tetejének, vagy a fenekének deszkázata. 2. Lakásokban használt, ehhez hasonlóan... Tovább

Tovább a lexikonra