Az olasz konyha 4 apró titka- így készíts tökéletes olasz ételeket!

VN, NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Az olasz konyhával manapság a világ szinte bármely pontján összefuthatunk, hiszen a tésztás-szószos ételeknek igazán nehéz ellenállni. Hazánkban is temérdek előre elkészített szószt, illetve könnyedén kifőzhető olasz tésztát szerezhetünk be a boltokban, de ezek persze messze állnak a valódi olasz konyhai remekektől. Szóval mi teszi olyan különlegessé Itália legfinomabb fogásait, illetve általánosságban az olasz ízvilágot? Alábbi cikkünkben ehhez kínálunk néhány hasznos gasztronómiai tanácsot!

Ne halmozd az ízeket

Míg az itthon elkészített olasz ételekbe gyakran számtalan íz kerül bele, addig az eredeti módszerrel elkészített olasz fogások sokkal egyszerűbben közelítik meg ezt a kérdést. Az olasz ételekben minden hozzávaló íze fontos szerepet játszik, ezért a szakácsok teret hagynak nekik a kibontakozáshoz. Ettél már olyan margherita pizzát, amin alig volt valami, de az mégis elöntötte ízlelőbimbóidat? Vagy kóstoltál már egy igazi klasszikus bruschettát? A cél az, hogy minden íz érezhető legyen a kész fogásban – a kevesebb itt tényleg több!

 

Válassz a legjobb minőségű hozzávalók közül

Habár ez magától értetődőnek tűnik, de ha igazán finom fogásokat szeretnél alkotni konyhádban, akkor minőségi hozzávalókat kell használnod. Az olaszok sokkal több pénzt költenek a hozzávalókra, mint a többi európai nép, és ez az, amitől olyan különleges lesz a főztjük. Ha szeretnéd, hogy az előző pontban említett ízek tényleg fényesen szerepeljenek, akkor vedd a lehető legjobb hozzávalókat, amiket megengedhetsz magadnak. Ha valami, akkor egy adag igazán jó olívaolaj, tengeri só és friss fokhagyma teszi fel igazán az i-re a pontot.

hirdetes

 

Számít a méret és az alak is

hirdetes

Bizonyára te is tűnődtél már azon, hogy miért van az olaszoknak olyan sok különböző tésztafajtája. Az ok egyszerű: egyes tésztafajták jobban adják magukat adott szószfajtákhoz. A hosszú, vékony tészták (mint amilyen a spagetti is) például a krémes, selymes paradicsomszószokhoz ideálisak, amely vékonyan befedi a tésztaszálakat. Ezzel szemben az összetettebb formájú (pl. fusilli) tészták magukkal karolják a sűrűbb, darabosabb szószokat.

Tanuld meg jól megfőzni a tésztákat

Hogy a tésztadarabok ne ragadjanak össze, mindig egy megfelelően nagy méretű lábasban főzd őket, sok vízben, hogy legyen helyük mozgolódni kevergetés közben. A víz olyan sós kell legyen, mint a tenger, és semmiképpen ne adj hozzá olajat, különben tésztáid összeragadnak és pont, hogy a szósz nem tapad majd rájuk. A kifőzött tészta vizéből mindig tégy félre egy keveset, hogy a főzés végénél hozzáönthess belőle a szószból (ami így lesz sűrű, krémes és selymes).
Szintén érdemes a tésztát csak a javasolt időtartam feléig főzni vízben, majd a szószban folytatni és befejezni azt. A tészta így nehezebben fő majd szét, és átveszi a szósz ízét is.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Desszert Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Főzés Háztartás Konyha Nyaralás, hotelek Recept Stílusok Sütés Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Lakástakarítás Budapest

A lakástakarítás folyamatos feladat, minden helyiséget naponta érdemes takarítani. Ha viszont... Tovább

Tudomány és technika

A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra