Kedvenc paradicsomos káposzta receptünk EGÉSZSÉGES változatban!

Bartók Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Nekem egy nagy kedvencem a paradicsomos káposzta! Kíváncsi vagy, hogyan tudod sokkal egészségesebb változatban elkészíteni? Néhány egyszerű hozzávaló, gyors elkészítés és kész is vagyunk! Mutatom az újragondolt receptet!

Paradicsomos káposzta recept egészségesen:

Hozzávalók:

  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • 1 darab kicsi fej káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • édesítőszer (ízlés szerint)
  • olívaolaj
  • teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehelyliszt
  • alacsony zsírtartalmú vagy laktózmentes tejföl

 

Elkészítése:

A káposztát és a hagymát vékony csíkokra felszeleteljük vagy ha van gyalunk, akkor legyaluljuk. Egy fazékban odatesszük őket főni, de a víz nem kell, hogy ellepje a káposztát, ugyanis a fedő alatt a hő hatására körülbelül a felére esik majd össze. Ízlés szerint teszünk rá egy csipetnyi sót.

Amikor úgy érezzük, hogy megpuhult a káposzta, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot. Kicsit várunk, hogy még párat rottyanjon, majd besűrítjük. Ezt körülbelül 3 evőkanál olívaolaj és 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt elegyével érhetjük el, tehát rántást készítünk.

hirdetes

 


Rántás készítése:

Liszt és zsiradék (libazsír, sertészsír, vaj vagy olaj) keveréke. Nem összekeverendő a habarással, mert a habaráshoz tej vagy tejföl szükséges zsiradék helyett.

Először a zsiradékot kell közepes lángon/ fokozaton felmelegítjük, ezt követően pedig hozzáadjuk a lisztet. Kicsit krémes és nem túl „folyós” állagot kell kapni, majd 3-4 perc alatt megpirítani. Pirítással a liszt karamellizálódik, az íze megváltozik, ezáltal az ételeknek jellegzetes ízt és színt ad. Én pirospaprikát is szoktam hozzáadni egy teáskanállal.



Folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk a káposztához a rántást, majd ízlés szerint adunk hozzá édesítőt. Egyet forr és lehúzzuk.

hirdetes

Igazából az édesítő fajfájától is és a mi szájízünktől is függ, hogy mennyit érdemes beletenni. Én édesen szeretem és folyékony édesítőszert használok, így mindig kicsit teszek és kóstolom folyamatosan. Vigyázni kell vele, mert nem olyan mint a cukor, sokkal kevesebb kell belőle!

 

Tálalás:

Ha szeretnénk hozzá fasírtot, akkor vagy csirkemellből daráljuk hozzá a húst, vagy lehet kapni a boltban disznó/pulyka/marha darált húst, melynek a zsírtartalma 7% alatt van. Mindenképp ezt a verziót használjuk. Ha pedig kenyeret is szeretnénk hozzá, akkor itt találsz hozzá házilag elkészíthető egészséges kenyér recepteket!

 

Jó étvágyat hozzá!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Főzés Háztartás Konyha Recept Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Mediterrán stílus

A mediterrán stílus hazánkban is egyre divatosabbá, elterjedtebbé válik a lakberendezésben... Tovább

Tető szigetelés

A tető szigetelése már 5-8%-kal csökkenti a fűtési költségeket. Megcsinálhatjuk magunk is,... Tovább

Tovább a lexikonra