Legfinomabb sós csiga receptek: sonkás-sajtos és egy fitt csiga recept

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A tészta egy nagyon egyszerű, légies, sós kelt tészta, amit sokféleképpen formázhatunk és tölthetünk: bármilyen sajt, szalámi, sonka, gomba, főtt tojás, pesto, vagy éppen fűszerekkel ízesített paradicsomos/tejfölös krém, tényleg, csak a képzelet szab határt!
Nálam most a sima uzsonnasonka mellett cheddar és trappista sajt került bele. Elképesztően finom, kiadós péksütemény!
 

Sonkás-sajtos csiga 

Hozzávalók
* 50 dkg Liszt
* 3 dl langyos tej
* 2 tojássárgája
* 8 dkg olvasztott vaj
* 1 tk só
* 1 tk cukor
* 25 gramm friss élesztő

* 25 dkg sonka
* 30 dkg sajt
* 1 tojás a lekenéshez

Az élesztőt a langyos tejjel és a teáskanál cukorral feloldjuk, kis időre félretesszük.
Tegyük nagy tálba a többi hozzávalót, végül a cukros, élesztős tejet. Kézzel, vagy gép segítségével gyúrjuk át, majd dagasszuk sima, fényes tésztává. Lefedve, meleg helyen kelesszük kb egy órán keresztül.
Ez idő alatt reszeljük le a sajtot, vágjuk a sonkát apró kockákra, majd keverjük össze a kettőt.
a megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki. (Kb 50x40 cm méretű lapra)
oszlassuk el rajta a tölteléket. csavarjuk fel, majd vágjuk 3 ujjnyi vastag szeletekre (én cérnával szoktam, úgy nem sérülnek a rétegek). - 9 db nagy csiga lett!
Sütőpapírral borított tepsibe teszem a szeleteket, majd még 20 percig kelesztem meleg helyen. Lekenem egy felvert tojással. Végül 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm. 

hirdetes

Forrás: Bebepiskóta

Ha viszont egy picit alakbarátabb receptre vágysz, akkor ez lesz a te recepted!

Teljes kiőrlésű pizzás csiga

Hozzávalók
 

A tésztához
-    350 g teljes kiőrlésű liszt
-    50 g finomliszt
-    220 - 250 ml langyos tej
-    12 g élesztő
-    1 tk só
-    20 g étolaj
-    30 g puha vaj
-    1 db tojás

A töltelékhez:
-    2 ek olívaolaj
-    4 gerezd fokhagyma
-    100 g sűrített paradicsom

hirdetes
-    só, bors
-    1 tk oregánó
-    100 ml víz
-    30 g parmezán
-    100 g gouda sajt

A teljes kiőrlésű pizzás csiga tésztájának hozzávalóit alaposan kidagasztjuk, és lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.  Amíg kel a tészta, megcsináljuk a szószt: az olajon egy serpenyőben megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd lepirítjuk a sűrített paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval, majd felöntjük a vízzel. Ha felforrt, elzárjuk, és belereszeljük a parmezánt. A gouda sajtot is lereszeljük. 
A tésztát enyhén lisztezett deszkán 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk, lekenjük a szósszal, megszórjuk a gouda felével, és feltekerjük. 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle, majd a tepsibe rakjuk. Lefedjük, hagyjuk 30 percet kelni, majd megszórjuk a maradék sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Forrás: Street Kitchen
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Recept Sütés

Lakberendezési szakszótár

Ételmoly

Az ételmolyok talán még kellemetlenebb élőlények, mint a ruhamolyok. Ezek miatt akár a fél... Tovább

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét... Tovább

Tovább a lexikonra