Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeVeled is sokszor előfordult már, hogy gondban voltál azzal, mit is kéne főzni? Aztán ha eszedbe jutott valami, vagy találtál egy klassz receptet, akkor döbbentél rá, hogy ezzel bizony a fél napod el fog menni. Erre van egy szuper megoldásom és receptem a számodra!
Teljesen véletlenszerűen készítettem el ezt a receptet. Velem gyakran megesik, hogy állok otthon a konyha közepén, félig a hűtőben már, hátha attól hamarabb eszembe jut, hogy mégis mit főzzek aznap. Sajnos hamarabb kezdek el fázni, minthogy a megoldás, vagy az isteni jeges sugallat a hűtőből megcsapna, úgyhogy becsukom az ajtót, majd ugyanezt eljátszom 5 percenként még legalább négyszer. A családom szerint rém szórakoztató látvány. Aztán általában valami belém hasít, és valahogy mindig sikerül valami finomat (de legrosszabb esetben is ehetőt) varázsolnom az asztalra.
Az egyik ilyen alkalommal, amikor már vagy ezer receptet elolvastam, majd elvetettem, mert kiderült, hogy nincs otthon hozzá egy csomó minden, mérgemben előkaptam a mélyhűtőből az első kezem ügyébe kerülő húst, és bevágtam a mikróba olvasztó programra. Tudom, tudom, nem ez a legjobb megoldása a fagyasztott hús kiengedésének, de az vesse rám az első követ, aki még soha nem akart fél óra alatt ebédet összedobni. Na ugye! Amíg a hús olvadt, megpucoltam az előző napi húslevesből kimaradt sárgarépákat, hogy majd ez is jó lesz valamire, és automatikusan a tárkonyhoz nyúltam. Nem tagadom, ez az egyik kedvenc fűszerem, remekül illik csirkéhez, halakhoz vagy sertéshez is. Na és akkor bevillant! Tejszín van itthon, a hús olvad, a répa finom édes és a tárkony is picit édeskés ízt ad a húsnak. Akkor legyen tejszínes tárkonyos csirke…comb, mivel a mikróba nézve láttam, mit sikerült kikapni a mélyhűtőből. Ne felejts el lapozni, mert a következő oldalon folytatom a recepttel!
A köret pedig egy pofon egyszerű párolt rizs. Így amíg a rizs elkészült, addigra nagyjából a hús is kész volt. A hatás pedig abszolút nem maradt el: mindenki megnyalta a 10 ujját utána! Azóta rendszeresen készítem ezt az ételt. A minap munka után este főztem meg, hogy majd másnapra milyen jó lesz nekem is meg a családnak is ebédre… Másnap állhattam neki még egy adagnak, mert este még vacsorára mindet megették. Még jó, hogy egy kis adagot előre látóan ki tudtam magamnak menekíteni! De nem csigázok tovább senkit, íme ez a pofon egyszerű recept!
Hozzávalók 4 főre:
- 4 darab megtisztított egész csirkecomb (alsó, felső egyben)
- 1 darab húsleveskocka (igazából bármilyen jó)
- só
- bors
- 2 evőkanál őrölt tárkony (friss is jó, csak figyeljünk oda, hogy az intenzívebb és kevesebb is elég belőle)
- 2-3 szál sárgarépa
- kb 2 deciliter főzőtejszín
- köretnek 1,5 csésze rizs
Elkésztés:
Először nyugodtan tegyük oda a rizst, ki hogy szereti: párolva vagy főzve. Én párolom, és mire a rizs kész lesz, addigra a husi is nagyjából. Ezután a megtisztított csirkecombokat vágjuk ketté. Ha nem szeretnénk szöszölni vele, csak húzzuk le a bőrt róla. Keressünk egy magas falú serpenyőt, vagy egy közepes méretű lábast, tegyük bele a csirke húst. Egy kevés fizet forraljunk fel, körülbelül 1-1,5 bögrényit, majd oldjuk fel benne a leveskockát, így elkészítve az alaplevet, majd öntsük a csirkére. Fontos, hogy ha a csirke nem olvadt ki teljesen, akkor sincs semmi gond, de akkor ne adjunk hozzá vizet, hanem kezdjük el kis lángon melegíteni, és amikor a víz elkezd kiolvadni belőle, akkor tegyük csak bele az 1 leveskockát. Ha ezzel megvagyunk, gyújtsunk alá kis lángon, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, és szórjuk rá a tárkonyt. Fedjük le, amíg megpucoljuk, majd hosszúkás gerezdekre vágjuk a répákat. Utána tegyük a fazékba a répákat is, keverjük át az egészet, majd 20 percig főzzük. Ez idő alatt majdnem teljesen megpuhul a répa és a hús is, ha úgy gondoljuk, érdemes a csont mellett beirdalni a húsokat. Ha már jó, adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük puhára az egészet.
Ennyire egyszerű, hogy finom és szaftos csirkét tálaljunk az asztalra fél óra alatt.