Tippek vásárláshoz és tároláshoz, hogy ne romoljon rád az étel

CZs, GE.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Idén nem csak a melegebb idő érkezésével kell átgondolnunk a bevásárlást, esetleg átformálnunk az ételek tárolását, hiszen a Covid-19 miatt jóval többet spájzolunk, és jóval korlátozottabbak a lehetőségeink, mint eddig bármikor. Ha te is azon kapod magad, hogy gyakran megromlik az étel, amit vásároltál, ezeknek a tippeknek nagyon fogsz örülni! Segítünk, hogy a lehető legtovább maradjon friss minden megvásárolt terméked!

Minden a tervezésnél kezdődik

Ahelyett, hogy ijedtedben felvásárolnád a fél boltot – ahogy sokan tették -, érdemes inkább alaposan megtervezni az előttetek álló időszakot. Határozzátok meg, milyen időközönként mentek boltba/piacra, vagy ha online rendeltek, nagyjából mikorra várható a következő kiszállítás. Mivel valószínűleg tökéletesen tisztában vagy vele, hogy nagyjából milyen mennyiségű ételt fogyasztotok el egy nap (a család tagjainak létszáma, az elfogyasztott adagok figyelembevételével) meg tudod tervezni a különféle étkezéseket.

 

Nyilván vásárolj valamennyi nassolnivalót és olyan élelmiszert is, ami harapnivalóként funkcionál két főétkezés között, de a reggelit, ebédet és vacsorát igyekezz minden napra megtervezni. Ha van egy hozzávetőleges recept listád, és fejben összeraktad, hogy milyen fogásokat fogtok enni az adott héten (tegyük fel, hogy egy hetes intervallumokban gondolkozunk), máris tudod, miből mennyit kell rendelned/vásárolnod, így nem kell attól félned, hogy túl sok étel marad a nyakadon.

 

A termékeket bontsd 3 kategóriára

A megvásárolt ételeket kategorizáld, és ez alapján fogyasszátok el őket. Legyen egy gyorsan romlandó, egy közepesen romlandó és egy nem romlandó kategória. Ha van rá lehetőséged, érdemes eszerint tárolni az ételeket, így mindig tudod majd, hova nyúlj egy adott fogás hozzávalóiért.

 

Lásd át a rendszert

A fenti ponthoz ugyan szervesen kapcsolódik, de fontos annyira, hogy külön bekezdésben figyelmeztessünk rá. Nagyon fontos, hogy pontosan tisztában légy vele, milyen élelmiszerek találhatóak meg a háztartásban. Ha a hűtőben és a kamrában is óriási a káosz, és fogalmad sincs róla, mit rejthet a kosár vagy a fiók mélye, nem csoda, hogy egyszercsak azon kapod magad, hogy egy csomó finomság megromlott. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig rendet tarts, és tudd, miből dolgozhatsz. Használhatsz akár cetliket is egy-egy nagyobb tároló felcímkézéséhez, hogy biztosan ne feledkezz meg semmiről.

hirdetes

 

Főzz inkább többször kevesebbet

Most, hogy otthon van a család, és nem csak a vacsoráról vagy a hétvégi étkezésekről, de napi több adag ételről is gondoskodnod kell, gyakran túllőhetsz a célon és elszámolhatod az adagokat. Hidd el, a gyerekek sokkal hamarabb megunják majd az adott fogást, mint azt gondolnád, és lehet, hogy harmadik napon már te is a hátad közepére kívánod, aztán a végén még a kukában köt ki, vagy kínkeserves szenvedések közepette fogyasztjátok el. Ha van időd főzőcskézni otthon, inkább főzz többször kisebb adag ételt, hogy ne unjátok meg és ne romoljon rátok. Apropó főzés: hidd el, nem kell magad azzal traktálnod, hogy naponta három alkalommal biztosítasz főtt ételt a családnak. Vacsorázzatok hideget, vagy csak minimális előkészületet igénylő ételeket. Ezzel nem csak időt, de pénzt is megspórolhattok magatoknak.

 

Felbontás után…

Minden ételt tárolj megfelelően felbontás után, ha pedig viszonylag gyorsan romlandó élelmiszert bontotok fel, figyeljetek rá, hogy a napokban el is fogyasszátok azt. A vödrös tejföl azt hiszem tökéletes példa. Ha egy kanálkával szedtetek belőle a sajtos-tejfölös tésztához, ügyeljetek rá, hogy a napokban készítsetek még olyan ételeket (húsok, lángos, krémleves, stb.), amihez szükség van rá. Ezek az élelmiszerek sem romlanak már meg pillanatok alatt, de azért nem is állnak el túl hosszú ideig. 

hirdetes

 

+1 tipp: Úgy tűnhet, hogy árban jobban megéri a vödrös tejfölt vagy bármilyen nagyobb kiszerelésű terméket megvásárolni. Ha viszont ezek állandóan rátok romlanak, mert hamar meguntok bizonyos ételeket, vásárolj inkább több kisebb kiszerelésűt belőle. Hidd el, végtére is így jobban megéri majd.

 

Ne legyen lusta a család

Ha nagyjából sikerült helyesen tárolnod az alapanyagokat és megtaláltad azt az adagot, amit még meg tudtok enni, az elkészült élelmiszerek tárolására kell figyelmet fordítanotok. Ismerős az érzés, amikor a gyerkőc kiszedi magának a nagy adag spagettit, majd nem tudja megenni, és a maradékot úgy ahogy van, visszateszi a tányérján a hűtőbe (neadjisten’ még a villáját is a tányéron hagyja)? Ezt el kell kerülnötök. A dobozolt, lefedett ételek sokkal tovább maradnak jók, mert nem veszítenek a nedvességükből, és az ételek íze is tovább marad meg. Mindig dobozoljátok, tároljátok helyesen a maradékot!

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
DIY Konyha Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Húsvéti dekoráció

Húsvétra könnyedén készíthetünk házilag is dekorációkat, melyek meghozzák az ünnep... Tovább

Váza

Vázának nevezzük a ma általánosan elterjedt szobadísznek való vagy virágtartó edényeket,... Tovább

Tovább a lexikonra