Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeMi lenne, hogyha megpróbálkoznánk egy másik kultúra életmódjával, megismernénk annak meglepő szokásait így is segítve táplálkozásunkat, valamint életmódunkat? A legújabb kutatások alapján, vannak olyan érdekes pontok, melyek nekünk is példát mutathatnának – most nézzük meg ezeket!
Mit érdemes fogyasztanunk, hogy minél hosszabb életet éljünk, minél egészségesebben? Most bepillantást nyerhettek különböző népek, kultúrák életmódjába, ősi titkaikba, mindezt olyan országokban, ahol az átlagéletkor kimagasló. Ismerd meg Te is, mik azok az étkezési szokások, melyek a hosszantartó ifjúság forrásainak tekinthetőek.
Okinava – Japán
Ezen a területen az átlagéletkor a nők esetében 86 év, a férfiakéban 78 év. Ezen a szigeten nagy a valószínűsége, hogy valaki eléri a századik életkorát.
A legfontosabb dolgok, melyeket érdemes átvennünk
A „Hara Hachi Bu”
Ez a felfogás annyit tesz, hogy az itt élők abbahagyják az evést, mielőtt még jóllaknának. Rendkívül körültekintően fogyasztanak – folyamatosan értékelik a jóllakottsági szintjüket, és amint ez eléri a 80%-ot, befejezik étkezésüket. Így igyekeznek korlátozni a kalóriabevitelüket, ezzel is csökkentik zsírtömegüket, mely a zsigeri zsírok alacsony szintjét eredményezi. Az imént említett zsírfajta pedig szorosan kapcsolódik az inzulinérzékenységhez, az elhízáshoz, illetve a cukorbetegséghez.
A tea
2 csésze egy nap leforgása alatt – ez az áltagfogyasztás Okinavában. A legkedveltebbek a teák közül is a zöld tea, illetve a „Shan-Pien” tea, mely ötvözi a jázmint, illetve a kurkumát. Egy csésze nagyjából 150 – 200 flavonoidot tartalmaz, mely egy antioxidáns, ami jelentősen képes hozzájárulni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenéséhez.
A só
A miso, a tengeri moszatok, szója szósz, halfélék, pácolt zöldségek… Az itt élő emberek általában egy teáskanálnyi sót fogyasztanak napi szinten, az átlagos vérnyomásuk az egyik legalacsonyabb a világon.
Mit vegyünk át?
Azt, hogy mi is alkalmazzuk a „Hara Hachi Bu” -t, érdemes figyelemmel kísérni fogyasztásunkat – együnk lassabban, így megengedve szervezetünknek, hogy megfelelően feldolgozza a bevitt tápanyagokat, illetve koncentráljunk minden harapásunkra. Érdemes kisebb villákat alkalmaznunk.