Csillag alakú babka karácsonyra: áfonyás-marcipános ízben

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A babkát sokan szeretjük, de általában püspökkenyér formában sütjük és a csokis változat a legelterjedtebb. Ha viszont fokozni akarjuk az ünnepi hangulatot, akkor mindenképpen ezt a csillag alakút süssük meg, áfonyás-marcipános ízben! A marcipán nem tolakodó, éppen, hogy csak ott van, nagyon kellemessé és ünnepivé varázsolja a süteményt, melyet tökéletes kiegészít az áfonya enyhén fanyarkás íze.

Hozzávalók

Tészta
•    250g liszt 
•    2 tk keményítő 
•    12,5 g élesztő 
•    100ml tej 
•    3ek cukor 
•    1 tojás 
•    30g vaj

Töltelék
•    150g áfonya 
•    60g cukor 
•    1ek citromlé 
•    12g keményítő 
•    3 ek hideg víz 
•    100g marcipán

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos 1 evőkanál cukros tejben. A többi hozzávalót egy tálba mérjük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk. 5 percet dagasztjuk géppel, majd lefedve kelesztjük (lágy tésztát mindig hűtőbe teszek). Addig elkészítjük a tölteléket: az áfonyát, cukrot, citromlevet felforraljuk, majd a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük és kihűtjük (lehet plusz 1 evőkanál víz kell neked hozzá, legyen csomómentes).

hirdetes
A kihűlt tésztát elharmadoljuk, és egyenként kör alakúra nyújtjuk. Már tepsire helyezve kezdjük el tölteni: megkenjük a fele áfonyával, reszelünk rá marcipánt, lefedjük a tésztával, és ezt még egyszer megismételjük. Kör alakú tárgyat teszünk a közepére, és felcikkezzük. Kettőt megfogunk, ellentétes irányban kettőt csavarunk rajta. Ha körbeértünk összecsípjük a végeket, lekenjük egy egész tojással. 10 perceet pihent amíg a sütő felmelegedett, és 180 fokon kb. 15percet sült. Porcukorral vagy mázzal lecsurgatva tálaljuk.

hirdetes

Tipp:
•    lapos tányér nagyságúra nyújtottam, ha szeretnéd vágás előtt méretre vághatod
•    ha túlkel a tészta, sütőben még nő a térfogata, és nem lesz szép csillag formája hanem egybefolyik
•    bármilyen töltelékkel készítheted, (fahéj, kakaó, dió, mák, lekvár stb.) ha nutellával kened meg, vágás előtt tedd fél órára a hűtőbe, hogy megkössön és formázáskor ne másszon ki belőle!

Forrás: Suga Paulina
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Desszert Recept Sütés

Lakberendezési szakszótár

Gyógyszertár

A modern korban a gyógyszerek már nem csupán gyógyhatású növényeket takarnak, de akár igen... Tovább

Virág

A kertekben termesztett megszámlálhatatlan virág mindannyiunk gyönyörködtetésére... Tovább

Tovább a lexikonra