A köles egy lúgosító hatású, vitaminokban és ásványianyagokban gazdag álgabona féle. Kifejezetten jó hatással van a bőrre, hajra és a szemre. A vegánok jól ismerik, hiszen kiválóan helyettesíthető vele a túró.
A köretként, töltelékként való felhasználása mellett nagyon ízletes sütemények készíthetőek belőle. Mi most egy egyszerű, diétás édességet hoztunk nektek, amit cukormentes változatban is elkészíthettek!
Kölesfelfújt hozzávalói
• 20 dkg köles
• fél liter tej
• 1,5 dl víz
• 1 csipet só
• 2 dkg cukor/nádcukor/kókuszvirágcukor (elhagyható)
• 1 csomag vaníliás cukor
• 4 dkg vaj
• 1 citrom reszelt héja és leve
• 2-3 db tojás mérettől függően
A kölesfelfújt elkészítése
A köles alaposan átmossuk, majd a tejjel, vízzel, sóval, a cukorral, vaníliás cukorral és a vajjal puhára főzzük, akár a tejberizst.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 190 fokon alsó felső sütésen kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Tálalásnál tehetünk rá lekvárt, gyümölcsöket, vagy csorgathatunk rá mézet, esetleg karamellszószt.
Forrás: mindmegette.hu