Házi Big Mac recept

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A McDonald’s éttermekre lehet jót és rosszat mondani, viszont kevés ember van, aki nem szereti a Big Macet. Miért ne készíthetnéd el te magad is otthon? Süsd meg a ropogós bucikat, készítsd el a fenséges szószt és állítsd össze pikkpakk a világ legnépszerűbb hamburgerét!

A Big Mac története

A Big Mac története 1957-ben kezdődik, amikor Michael James 'Jim' Delligatti kinyitotta első McDonald's éttermét a pennsylvaniai Uniontownban. A háborús veteránnak, Delligattinak nem volt ismeretlen a gyorséttermi ipar – a második világháborút követően Kaliforniában több helyen is dolgozott –, és végül 50 McDonald's üzletet nyitott meg Pennsylvania államban. 
Legfontosabb ügyfelei a közeli acélgyárak férfi munkásai voltak, és egy kemény műszak után állítólag nem voltak elégedettek a kisebbekkel. A közeli éttermekben árusított hatalmas szendvicsekből ihletet merítve Delligatti kidolgozta egy lendületes "kétszintes" burger ötletét. Delligatti néhány hetet töltött receptjének finomhangolásával – többek között a hamburger csípős, krémes, jellegzetes „különleges szószának” kifejlesztésével –, és 1967-re elkészült mennyei alkotásával. 
Elkezdte árusítani a hamburgert – amely két marhahúspogácsából állt, illetve része volt a ' különleges szósz”, sajt, savanyú uborka, hagyma és saláta, a szezámmagos zsemlében. A mai napra pedig a világ legnépszerűbb hamburgerévé nőtte ki magát.

hirdetes

Nézzük a receptet!

Hozzávalók a hamburger bucihoz (9 db)

•    600g liszt 
•    100 g joghurt 
•    20 g élesztő 
•    2 dl langyos tej 
•    2 ek. cukor 
•    1tk. só 
•    40g olaj 
•    1 tojás

Elkészítés 
Mindent egybepakolunk, összedolgozzuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük. Ezután szétosztjuk, formázzuk, kelesztjük a gömbjeinket, lekenjük egész tojással, szezámmal megszórjuk, 180 fokon kb 18 percet sütjük. 

Hozzávalók a házi Big Mac-hez

•    4 db hamburgerzsemle

Húspogácsa: 
•    500 g darált marha 
•    só 
•    bors

Édes pácos uborka:
•    2 ek cukor 
•    6 ek víz 
•    2csip fahéj
•    2szem szegfűszeg 
•    4db csemegeuborka

Szósz: 
•    3ek majonéz 
•    1csapott ek mustár 
•    1kanálhegy csemege pirosarany 

hirdetes
•    1ek édesített uborka 
•    2csip. fokhagymapor

Összeállításhoz: 
•    jégsaláta 
•    1/2 fej vöröshagyma 
•    cheddar lapkasajt 
•    csemegeuborka

Kezdjük a pácos uborkával, előtte nap elkészítheted: keverd össze a cukrot, vizet és a fűszereket. Tedd bele az apró kockára vágott uborkát, és hagyd benne pihenni. A szószhoz másnap keverj össze mindent. Húspogácsa; a fűszerekkel dolgozzunk össze mindent, folpack között lapítsuk ki, és legalább akkora kört szúrjunk, mint a buci (sütéskor zsugorodni fog). Mindkét oldalát egy kis olajon megsütjük, kivesszük, még melegen rátettem a sajtot. Hagymát apró kockára vágjuk, uborkát felkarikázzuk, salátát felcsíkozzuk. Mehet az összeállítás: a bucit 3 részre vágjuk, megpirítjuk a felületeket. A sorrend pedig a következő:: *buci1 *szósz *hagyma *uborka *saláta *húspogi *cheddarsajt *buci2 *szósz *hagyma *uborka *saláta *húspogi *buci3.

Jó étvágyat nektek!

Recept forrása: Suga Paulina
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Recept

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi ajándékutalvány

Egy karácsonyi ajándékutalvány remek ajándék lehet a fa alá, hiszen ebben az eseteben igazi... Tovább

Kerti dekoráció

Minden olyan dekoráció, mellyel növeljük kertünk fényét, szépítjük udvarunkat. Ezek... Tovább

Tovább a lexikonra