Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeA McDonald’s éttermekre lehet jót és rosszat mondani, viszont kevés ember van, aki nem szereti a Big Macet. Miért ne készíthetnéd el te magad is otthon? Süsd meg a ropogós bucikat, készítsd el a fenséges szószt és állítsd össze pikkpakk a világ legnépszerűbb hamburgerét!
A Big Mac története
A Big Mac története 1957-ben kezdődik, amikor Michael James 'Jim' Delligatti kinyitotta első McDonald's éttermét a pennsylvaniai Uniontownban. A háborús veteránnak, Delligattinak nem volt ismeretlen a gyorséttermi ipar – a második világháborút követően Kaliforniában több helyen is dolgozott –, és végül 50 McDonald's üzletet nyitott meg Pennsylvania államban.
Legfontosabb ügyfelei a közeli acélgyárak férfi munkásai voltak, és egy kemény műszak után állítólag nem voltak elégedettek a kisebbekkel. A közeli éttermekben árusított hatalmas szendvicsekből ihletet merítve Delligatti kidolgozta egy lendületes "kétszintes" burger ötletét. Delligatti néhány hetet töltött receptjének finomhangolásával – többek között a hamburger csípős, krémes, jellegzetes „különleges szószának” kifejlesztésével –, és 1967-re elkészült mennyei alkotásával.
Elkezdte árusítani a hamburgert – amely két marhahúspogácsából állt, illetve része volt a ' különleges szósz”, sajt, savanyú uborka, hagyma és saláta, a szezámmagos zsemlében. A mai napra pedig a világ legnépszerűbb hamburgerévé nőtte ki magát.
Nézzük a receptet!
Hozzávalók a hamburger bucihoz (9 db)
• 600g liszt
• 100 g joghurt
• 20 g élesztő
• 2 dl langyos tej
• 2 ek. cukor
• 1tk. só
• 40g olaj
• 1 tojás
Elkészítés
Mindent egybepakolunk, összedolgozzuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük. Ezután szétosztjuk, formázzuk, kelesztjük a gömbjeinket, lekenjük egész tojással, szezámmal megszórjuk, 180 fokon kb 18 percet sütjük.
Hozzávalók a házi Big Mac-hez
• 4 db hamburgerzsemle
Húspogácsa:
• 500 g darált marha
• só
• bors
Édes pácos uborka:
• 2 ek cukor
• 6 ek víz
• 2csip fahéj
• 2szem szegfűszeg
• 4db csemegeuborka
Szósz:
• 3ek majonéz
• 1csapott ek mustár
• 1kanálhegy csemege pirosarany
• 2csip. fokhagymapor
Összeállításhoz:
• jégsaláta
• 1/2 fej vöröshagyma
• cheddar lapkasajt
• csemegeuborka
Kezdjük a pácos uborkával, előtte nap elkészítheted: keverd össze a cukrot, vizet és a fűszereket. Tedd bele az apró kockára vágott uborkát, és hagyd benne pihenni. A szószhoz másnap keverj össze mindent. Húspogácsa; a fűszerekkel dolgozzunk össze mindent, folpack között lapítsuk ki, és legalább akkora kört szúrjunk, mint a buci (sütéskor zsugorodni fog). Mindkét oldalát egy kis olajon megsütjük, kivesszük, még melegen rátettem a sajtot. Hagymát apró kockára vágjuk, uborkát felkarikázzuk, salátát felcsíkozzuk. Mehet az összeállítás: a bucit 3 részre vágjuk, megpirítjuk a felületeket. A sorrend pedig a következő:: *buci1 *szósz *hagyma *uborka *saláta *húspogi *cheddarsajt *buci2 *szósz *hagyma *uborka *saláta *húspogi *buci3.
Jó étvágyat nektek!
Recept forrása: Suga Paulina