Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeŐsszel is érdemes konyhában sürögni-forogni, hiszen isteni édességeket készíthetsz, melyek tökéletesek lesznek akár a reggeli kávédhoz, akár egy-egy kuckózós estéhez. Mostani cikkemben két olyan isteni édességet mutatok, mely szezonális ízekkel fog majd megajándékozni!
Egyszerű narancsos – sütőtökös pite
Isteni pitét készíthetsz az egyik legegyszerűbb módon – intenzív ízvilágát pedig majd a sütőtök narancsban való főzése fogja nyújtani, ami a főzés végén egy kissé ragacsos, karamellizálódott tökpüréhez fog majd hasonlítani.
Hozzávalók
A tésztához
- 8 dkg kukoricaliszt
- 18 dkg liszt
- csipet só
- 1 evőkanál porcukor
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1 – 2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez
- 60 dkg sütőtök (pucolt)
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 10 dkg barnacukor
- 1,5 deci narancslé
- 1 dl víz
- 1 fahéjrúd
- 25 dkg mascarpone
- 2 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A tésztához keverjük először össze a liszteket, a porcukrot, a csipetnyi sót – ezután morzsoljuk bele a vajat, adjuk hozzá a tojást, a vizet és dolgozzuk össze tésztánkat megfelelően. Tekerjük ezután fóliában, majd tegyük hűtőbe.
Vágjuk kisebb kockákra a sütőtököt, majd tegyük azokat egy lábasba – adjuk hozzá a cukrot, a gyömbért, a fahéjrudat, majd öntsük fel a narancslével és a víz keverékével. Főzzük az egészet szirupos állagúra, majd tegyük masszánkat egy szűrőbe, hogy le tudjuk csöpögtetni a felesleges levet. Ezután pürésítsük masszánkat.
Keverjük ki alaposan a krémsajtot a tökpürét és a tojásokat, majd ízesítsük azt narancshéjjal és vaníliával.
Nyújtsuk a tésztát egy piteformába, majd szurkáljuk meg az alját egy villával, béleljük ki sütőpapírral, szórjunk bele szárazbabot vagy lencsét és 180 fokon süssük nagyjából 20 perc alatt elő. Vegyük ki ezt követően a tésztát a sütőből, öntsük bele a tölteléket, és toljuk vissza még megközelítőleg 35 percre.
Édes sütőtök zsömlék
Hozzávalók
- 15 dkg sütőtökpüré
- 5 dkg porcukor
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- 40 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
Továbbá
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanálnyi víz
- egész szegfűszeg
Először turmixoljuk össze a sütőtökpürét a tejjel, majd a lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba. Vegyítsük el utóbbiban a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztőt. Készítsünk a lisztes keverék közepébe egy mélyedést – ide öntsük bele a sütőtökös tejet, a tojást, valamint az olvasztott vajat. Dolgozzuk össze a tésztát, majd dagasszuk azt hólyagosra. Takarjuk le és kelesszük duplájára a tésztát.
Borítsuk a megkelt tésztát egy deszkára, majd osszuk azt kisebb darabokra – gömbölyítsük őket ki, majd helyezzük egy őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsuk őket kissé le, majd ollóval készítsünk rájuk 8 bemetszést. Kelesszük tovább őket harminc percig.
Ahogy megkeltek a tököcskék, akkor vízzel elkevert tojássárgájával kenjük őket át, majd nyomjunk fakanál segítségével tetejüket egy kicsit be. Süssük őket ki 180 fokon – nagyjából 15 – 20 perc alatt. Ahogy kisültek a bemélyedésbe helyezzünk egy-ez szegfűszeget és már készen is vannak isteni sütőtökeink!