A karácsonyi klasszikus: az imádnivaló kókuszkocka

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Ideje elkezdeni megtervezni a karácsonyi menüt, vagy, hogy ha megyünk az ünnepekor vendégségbe, akkor milyen süteményeket szeretnénk vinni. Nem feltétlen a legbonyolultabb sütik a legjobbak, érdemes, egyszerű klasszikusokat is választani, hisz azokat könnyű elkészíteni és általában mindenki szereti, ilyen a kókuszkocka is.

Magyarnak hisszük, de nem az

Sokan gondolják úgy, hogy ez a sütemény is magyar eredetű, hiszen retro, klasszikus sütinek számít itthon, mely sokszor díszízi a karácsonyi asztal,  azonban nem hazánkban találták fel ezt a süteményt. Ausztráliában egy nagyon közkedvelt sütemény, még saját ünnepnapja is van. Ott lamington néven ismert, egy Lord Lamington nevű kormányzó után kapta. Sok történt, legenda szól a sütemény eredetéről, egyike ezeknek, hogy a kormányzó szakácsa a megmaradt, szikkadt süteményt csokiba mártotta, azt pedig kókuszba hempergette. Más legenda azt vallja, Lady Lamington találta ki a sütit, egy hirtelen ötlettől vezérelve ezt az utasítást adta ki a konyhán dolgozó embereknek. Lehet, örök rejtély marad, de az biztos, hogy hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend.


Hozzávalók

hirdetes
Tepsi mérete: 33x22 cm

* 38 dkg Liszt
* 22 dkg cukor
* 8 dkg vaj
* 8 dkg méz
* 2 egész tojás
* 2 dl tej
* 1 cs sütőpor,
* 1 cs vaníliás cukor

* 18 dkg vaj
* 18 dkg cukor
* 4 dkg holland kakaópor
* 2 dl tej
* Pici rum vagy narancs héja is mehet bele, ha szeretnétek ízesíteni.
* 15-20 dkg kókuszreszelék

1. A piskóta elkészítésével kezdjük: a puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szobahőmérsékletű tojásokkal habosítani kezdem. Ezután jöhet hozzá a méz, majd a sütőporral elkevert liszt és a tej, amit több részletben adok hozzá.
2. Simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 175 °-on kb. 25 percen keresztül sütöttem.
3. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk le a széleit, majd szeleteljük fel kisebb kockákra.
4. Készítsük el a kakaós mázt: egy lábasba tegyük bele a vajat valamint a tejet, kezdjük el melegíteni. Amikor már forró, mehet hozzá a kristálycukor és a kakaópor. Ha szeretitek, pici rummal lehet bolondítani.

hirdetes
Fontos, hogy jó minőségű holland kakaóporral dolgozzunk, hiszen ez az izét és színét is meghatározza. Várjuk meg, amíg felforr. Ezután pedig ha szükséges, szűrjük le, hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A piskótakockákat egyenként szúrjuk fel egy mártóvillára, majd mártsuk bele a csokis mázba. Ezután forgassuk meg a kókuszreszelékben. Kiadós mennyiséget kapunk ebből a fantasztikusan finom, Retro süteményből, tökéletes vendégváró. A méznek köszönhetően sokáig eláll és puha marad, érdemes dobozban tárolni. Feltétlenül próbáljátok ki.

 

 

Forrás: Bebepiskóta
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Desszert Recept Sütés

Lakberendezési szakszótár

Rendezvényhelyszín vidéken

Rendezvényhelyszín vidéken? Naná!   Minden rendezvénynek meg van a maga tökéletes... Tovább

Hajópadló

1. A hajó tetejének, vagy a fenekének deszkázata. 2. Lakásokban használt, ehhez hasonlóan... Tovább

Tovább a lexikonra