Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeHabár a lekvároknak óriási hagyománya van hazánkban, az favorit házi finomságok mellett gyakran árnyékba kerülnek a hasonló jellegű, mégis izgalmas ízvilágot kínáló házi készítmények. Ilyen például az almavaj is, aminek sok köze nincs ugyan a vajhoz, de ezen igazán nem érdemes fennakadni. Ha idén karácsonykor egy ismerős, mégis új édességre vágysz, vagy szeretnéd egy különleges ajándékkal meglepni szeretteidet, akkor készíts nekik karamellás almavajat. Igen, pont olyan finom, mint amilyennek hangzik! Lássuk, hogy mire lesz szükséged hozzá, és hogy hogy készül a karamellás almavaj házilag!
Hogy készül a karamellás almavaj egy lassú főzőedényben?
Ehhez a recepthez bármilyen almát felhasználhatsz, de az almák jellegzetes ízprofilja hatással lesz a kész „vaj” ízére is. Nincs tehát megszabva, hogy milyen almát használj – inkább arra ösztönöznénk, hogy kísérletezz a különböző fajtákkal, és találd meg kedvencedet ehhez a recepthez!
Fontos továbbá észben tartani, hogy számít az is, hogy meddig főzöd az almákat, ez ugyanis befolyásolni fogja a végleges mennyiséget. Ha csak közepesen karamellás színűre főzöd őket (durván 1 órán keresztül), akkor jó sűrű lesz, és könnyedén kenhető. Ha tovább főzöd és megvárod a sötétebb barna színt (legalább 2 óra főzés), akkor még sűrűbbé válik majd a készítmény, de összességében kevesebb almavaj készül majd. Ne feledd, hogy ahogy az almavaj a főzés után lehűl, még sűrűbbé válik, mint amilyenre főzted!
Nincs helyes, vagy helytelen főzési idő – ez csak ízlés kérdése. Viszont ne felejtsd el sűrűn kevergetni a készülő almavajat, nehogy odaégjen!
Hozzávalók
• 15-16 közepes méretű alma (kb. 3-3,5 kg)
• 1 bögre barnacukor
• 3/4 teáskanál gyömbér
• 3/4 teáskanál őrölt szegfű
• 2 teáskanál vanília
• 30 db karamella (kb. 25-28 dkg)
Elkészítés
Megjegyzés: A receptben feltüntetett főzési időhöz a lassú főzőedényt magas hőfokra kell állítani. Ennél alacsonyabb hőfokot is beállíthatsz, hogy a főzés tovább tartson (például, hogy az éjszaka folyamán készüljön el). Ha kisebb adagokat használsz az előírtaknál, akkor az almavaj hamarabb elkészül majd, de még jobban oda kell figyelned rá, hogy ne égjen le!
1. Hámozd meg, magozd ki és kockázd fel az almákat. Ha az előírt mennyiséget használod, akkor durván 16 bögrényi almakockád lesz így. Öntsd az összes almát egy nagy tálba.
2. Keverd össze a barnacukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűt, és szórd rá a keveréket az almákra. Keverd össze őket, hogy nagyjából mindenhová jusson a fűszerekből. Ez után öntsd az almákat a lassú főzőedénybe és helyezd rá a fedőjét. Főzd az almákat magas hőfokon 6 órán keresztül.
4. Öntsd vissza az fűszeres almakrémet a lassú főzőbe, majd keverd bele a vaníliát.
5. Olvaszd meg a karamellákat a mikróban. Melegítsd őket 30-30 másodpercig és mindig ellenőrizd, hogy elég puhák-e már a keveréshez.
6. Öntsd bele az olvadt karamellát az almás keverékbe, és keverd össze őket alaposan turmixszal vagy kézzel.
7. Helyezd fel a lassú főzőedényt fedelét úgy, hogy legyen rajta egy kis rés, amin keresztül szellőzhet.
8. Főzd további 1-2 órán keresztül az almákat (a fent leírtak szerint ügyelj rá, hogy milyen sűrűre szeretnéd főzni a kész vajat – ettől függ majd a főzési idő). Ne felejtsd el időnként megkeverni az almákat, nehogy leégjenek. Ne feledd, hogy ahogy az almavaj a főzés után lehűl, még sűrűbbé válik, mint amilyenre főzted!
9. A kész almavajat hagyd kihűlni, majd öntsd át légmentesen zárható tárolókba. Hűtőben 2 hétig, fagyasztóban 6 hónapig tárolhatod őket.