A legkrémesebb tejberizs meggyszósszal - pillanatok alatt megvan!

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Ha valami gyorsa és édesre, na meg nosztalgikusra vágysz akkor ez a gyors tejberizs meggyszósszal a tuti választás! Lágy, krémes, extra vaníliás és az enyhén fanyarkás meggyszósz tökéletes párja neki, a gyerekek is imádni fogják!

A világhódító tejberizs

A tejberizst szinte a világ összes táján ismerik, angol nyelvterületek leginkább rizspudingként emlegetik. Sok helyen tortaként, sütve is készítik, összetevői változnak, de az alapja mindegyiknek a rizs, tej, fűszerek, édesítő szerek. 
Ázsiából származik, évezredek óta töretlen a népszerűsége itt, hisz a rizs alapvető élelmiszer ott. Kínában leginkább rizskásaként emlegetik, és sokszor készítik tápiókából. A szomszédos országoknál - Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Ukrajna - kutia a tejberizs neve, hazánkat kivéve ezeknél az országoknál hagyomány karácsonykor elkészíteni szárított gyümölcsökkel és magvakkal. Romániában a tejberizst mazsolával és fahéjjal tálalják. Érdekesség, hogy egyedül nálunk Magyarországon szokás kakaóporral megszórva fogyasztani!

Hozzávalók
4 főre

-    330g rizs 
-    600g víz 

hirdetes
-    1l tej 
-    2dl 30%-os tejszín 
-    150g cukor 
-    40g van.cukor 
-    vanília
-    40g vaníliás pudingpor

Meggyszósz
-    450g mirelit meggy 
-    120g meggyszörp 
-    20g van.puding 
-    kis víz

Feltesszük a rizst és a vizet, elkezdjük főzni közepes fokozaton. Közben rákevergetünk, mozgatjuk. A tejből mérjünk ki 2dl-t, tegyük félre. A dobozban megmaradt mennyiség 2részben adjuk majd a rizshez. Ha felvette a vizet, mehet az első rész tej. Alacsony fokozat, kever, sűrűsödik. Második adag tej, ugyanígy. Ezután kell megkóstolni, hogy puha e. Ha nem, a leírt mennyiségen felül adj még hozzá tejet, amíg puha nem lesz. Ezután a pudingport, cukrokat, vaníliát csomómentesre elkeverjük a tejszínnel és a félretett tejjel. Az amúgyis puha és már krémes rizshez hozzáadjuk, megfőzzük, kész! Meggyszószhoz a kiolvasztott meggyet feltesszük a szörppel melegedni. Csomómentesre keverjük a pudingport és a vizet, amint forr a meggyünk hozzáadjuk és besűrítjük. Kész is!

hirdetes

Tipp: 

-    véletlenül se rakd bele a cukrot az elején
-    van.cuk+vanília helyett 4zacsi bourbon van.cukor
-    még egy kis házi vanília aromát is tettem hozzá
-    csak mirelit meggy, nem befőtt. Előző nap egy tálba tettem zacskóstul, és a hűtőben engedett ki. Kell a leve is!
-    ugyanígy működik málnával, eperrel, áfonyával, stb
-    laktózmentesen készítettem
-    csokisan csokipuding van.helyett, és +étcsoki

 

Forrás: Suga Paulina
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Desszert Recept

Lakberendezési szakszótár

Loft lakás

A loft, mint ingatlantrend az 1970-es években, Angliából indult ki. Ekkoriban a nagy... Tovább

Utazás

Bár az utazás fogalma mai értelemben alapvetően egy vagy több személy... Tovább

Tovább a lexikonra