Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeHa valami gyorsa és édesre, na meg nosztalgikusra vágysz akkor ez a gyors tejberizs meggyszósszal a tuti választás! Lágy, krémes, extra vaníliás és az enyhén fanyarkás meggyszósz tökéletes párja neki, a gyerekek is imádni fogják!
A világhódító tejberizs
A tejberizst szinte a világ összes táján ismerik, angol nyelvterületek leginkább rizspudingként emlegetik. Sok helyen tortaként, sütve is készítik, összetevői változnak, de az alapja mindegyiknek a rizs, tej, fűszerek, édesítő szerek.
Ázsiából származik, évezredek óta töretlen a népszerűsége itt, hisz a rizs alapvető élelmiszer ott. Kínában leginkább rizskásaként emlegetik, és sokszor készítik tápiókából. A szomszédos országoknál - Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Ukrajna - kutia a tejberizs neve, hazánkat kivéve ezeknél az országoknál hagyomány karácsonykor elkészíteni szárított gyümölcsökkel és magvakkal. Romániában a tejberizst mazsolával és fahéjjal tálalják. Érdekesség, hogy egyedül nálunk Magyarországon szokás kakaóporral megszórva fogyasztani!
Hozzávalók
4 főre
- 330g rizs
- 600g víz
- 2dl 30%-os tejszín
- 150g cukor
- 40g van.cukor
- vanília
- 40g vaníliás pudingpor
Meggyszósz:
- 450g mirelit meggy
- 120g meggyszörp
- 20g van.puding
- kis víz
Feltesszük a rizst és a vizet, elkezdjük főzni közepes fokozaton. Közben rákevergetünk, mozgatjuk. A tejből mérjünk ki 2dl-t, tegyük félre. A dobozban megmaradt mennyiség 2részben adjuk majd a rizshez. Ha felvette a vizet, mehet az első rész tej. Alacsony fokozat, kever, sűrűsödik. Második adag tej, ugyanígy. Ezután kell megkóstolni, hogy puha e. Ha nem, a leírt mennyiségen felül adj még hozzá tejet, amíg puha nem lesz. Ezután a pudingport, cukrokat, vaníliát csomómentesre elkeverjük a tejszínnel és a félretett tejjel. Az amúgyis puha és már krémes rizshez hozzáadjuk, megfőzzük, kész! Meggyszószhoz a kiolvasztott meggyet feltesszük a szörppel melegedni. Csomómentesre keverjük a pudingport és a vizet, amint forr a meggyünk hozzáadjuk és besűrítjük. Kész is!
Tipp:
- véletlenül se rakd bele a cukrot az elején
- van.cuk+vanília helyett 4zacsi bourbon van.cukor
- még egy kis házi vanília aromát is tettem hozzá
- csak mirelit meggy, nem befőtt. Előző nap egy tálba tettem zacskóstul, és a hűtőben engedett ki. Kell a leve is!
- ugyanígy működik málnával, eperrel, áfonyával, stb
- laktózmentesen készítettem
- csokisan csokipuding van.helyett, és +étcsoki
Forrás: Suga Paulina