Teljes menü a karácsonyi vacsorához!

Bettina, NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Sokszor hallom, hogy a karácsonyi menü megtervezése minden évben fejtörést okoz még a jártas háziasszonyoknak is. Én minden évben megegyszerűsítem a saját helyzetem ebben, hiszen évek óta ugyan azt a menüt készítem el és minden évben nagy sikerrel. Megosztom veletek azokat a recepteket amiket én minden karácsonykor elkészítek. 

Az ünnepi asztalra mindig szeretünk különleges ételeket tenni. Arra gondoltam, hogy idén megosztom veletek a saját menüsoromat, elárulom, hogy én mit szoktam sütni, főzni karácsonykor. A karácsonyi menümet nem extra különlegesnek gondolom, de olyan ételekből áll, amit évközben hétköznap nem igazán csinálnék meg. Az elmaradhatatlan hal fogja nyitni a menüt és egy finom desszert fogja zárni.

 

Előételként egy levessel nyitom meg a menüt, és mi más lehetne ilyenkor mint a finom halászlé?

Én a a szegedi halászlevet tanultam meg elkészíteni, és ezt a receptet fogom követni most is. Nekem bevált, ha először főzöl haszlevet sem kell aggódni, nem olyan nehéz mint gondolnád.:) 

hirdetes

 

Főételként szeretem a karácsonyi menükben, hogy lehet az édes ízzel is játszani, szószok esetleg gyümölcsös töltelékek formájában. Nagyon finom ízt kölcsönöz a húsnak a jól fűszerezett gyümölcsös mártás. Ebben a recepten szilvás tölteléket kap a borjúcomb. 


Aszalt szilvás borjúcomb vadgombás kelkáposztalevéllel

Elkészítés módja:

A combot lehártyázzuk, éles késsel kis lyukakat vágunk bele, és belenyomjuk a szilvát.A répát, a zellert és az egyik hagymát feldaraboljuk, majd tepsibe tesszük. Ráhelyezzük a húst, 3 ek olajat és 1 dl vizet öntünk alá, majd 120 fokon kb. 2,5 órán át sütjük. Közben locsolgatjuk a szafttal, és a sütési idő vége előtt 15 perccel hozzáadjuk a bort is. Ha elkészült, kivesszük a húst, és átszűrjük a pecsenyelevet. Tálalás előtt felmelegítjük, és hozzákeverünk 4 dkg hideg vajat.A kelkáposzta leveleit széles csíkokra vágjuk, és sós, szódabikarbónás vízben 1-2 percig főzzük, majd azonnal jeges vízbe tesszük, és leszűrjük. A megmaradt felaprított hagymát megpároljuk 3 ek olajon, és megpirítjuk a felaprított gombával együtt. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. A bacont 1 dkg vajon megsütjük a felaprított fokhagymával, majd összeforgatjuk a gombával, a káposztával és a tejszínnel. A szafttal meglocsolt hús mellé kínáljuk.

hirdetes

Hozzávalók:

  • 80dkgborjúcomb
  • 15dkgaszalt szilva
  • 1dbsárgarépa
  • 1szálszárzeller
  • 2fejhagyma
  • 6ekolaj
  • 1dlfehérbor
  • 5dkgvaj
  • 80dkgkelkáposzta
  • 1tkszódabikarbóna
  • 20dkggomba
  • 8dkgbacon
  • 1ágkakukkfű
  • 4gerezdfokhagyma
  • 0.5dltejszín
  • bors

 

 

Következő oldalon találod a tökéletes karácsonyi desszertet, amit kár lenne kihagyni az ünnepi menüből! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Levendula

A levendula az egyik legkedveltebb kerti növényünk, ami nem csak, hogy csodálatos dísze lesz... Tovább

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra