Ezt a receptet drága nagymámtól örököltem meg. Ő sütött minden évben karácsonykor hihetetlen mennyiségű hókiflit, ami az egész család kedvence volt! Amióta megörököltem a receptet én is minden évben elkészítem karácsonyra ezt a süteményt.
Lehet sokatoknak irmserős a sütemény, ami nem más mint a Hókifli
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tej
- porcukor (forgatáshoz)
Plusz a töltelékhez bármilyen lekvárt lehet használni!
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és langyos helyre tesszük. A sóval és cukorral elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Közepébe kis fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt és ezt jó alaposan összegyúrjuk. Cipót formálunk, letakarjuk konyharuhával, és kb.40-45 percet pihenni hadjuk. Ezután 8 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, letakarjuk és újabb 10 percig pihentetjük. Mindegyik gombócot kb. 2-3 mm vastagságú körre nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy kis lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kiflit formázzunk. A megformázott kifliket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve, még melegen, porcukorba forgatjuk.