Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeAhányan vagyunk, annyi féle-fajta módon szeretjük a főtt tojást. Biztosan Te is sok féle-fajta módszert kipróbáltál már, de ezt aligha! Mutatjuk, hogyan számítsd ki pontosan a főtt tojás állagát!
A klasszikus tojásfőzés
A tojásfőzés elsődleges titka, mait valószínűleg mind ismerünk, hogy hideg vízben tesszük fel főni a tojásokat, aztán megvárjuk, míg felforr a víz. Ezidáig én úgy főztem tojás, hogy a forrásban lévő vízben hagytam őket és a forrást követően vártam 15 percet, hogy olyan keméynre főjenek, amilyenre csak lehet, de még ne zöldüljön meg a szélük.
Az új technika
A napokban azonban ráakadtam egy számomra új technikára, amivel sokkal biztosabbra mehetek és nincs ott a kockázat, hogy ha 2 perccel később zárom el a gázt, akkor bezöldülnek a tojásaim. Ennek a technikának az a titka, hogy ha felforrt a víz, akkor elzárom a gázt és a forró vízben hagyom pihenni a tojásokat addig, míg a már meglévő hőtől olyan állaguk nem lesz, amilyet szeretnék. És, hogy ez mennyi időt takar? Lássuk részletesen!
A pihenési idő
Tehát, ha elzártad a gázt a forrást követően, akkor vedd le a főzőlapról a fazekat és tedd félre, mutatom, hogy a kívánt tojás állagától függően mennyi ideig!
- Ha úgy szereted a tojást, hogy a sárgája teljesen folyékony, a fehérje viszont épp, hogy megszilárdult, akkor 3 perc után szedd ki a tojásokat a vízből!
- Ha szeretnéd, hogy a tojás sárgájának széle kicsit megszilárduljon, akkor hagyj neki még 1 percet, azaz 4 perc után szedd ki őket a meleg vízből!
- Ha csak a sárgájának a közepét szeretnéd csak folyósra, akkor 6 percig hagyd pihenni a tojásokat a vízben!
- Ha úgy szereted a tojást, hogy teljesen átfőtt, viszont a közepe még selymesen lágy, krémes, akkor 10 perc meleg vízben való pihenésre lesz szükségük.
- Ha olyan vagy, mint én és irtózol a nyers tojástól, ezért kő kemény tojást szeretnél, aminek a sárgája és a fehérje is tökéletesen megszilárdult, akkor hagyj neki 15 percet a meleg, kihűlés felé tendáló vízben!
Hogyan tovább?
- Ha úgy gondolod, hogy a főtt tojásaid elérték a megfelelő halmazállapotukat, akkor óvatosan szedd ki őket a vízből!
- Ha azonnal fel szeretnéd használni őket, akkor először óvatosan törd fel az összes tojást pár helyen és tedd őket pár percre (legalább egyperc erejéig) jéghideg vízbe! Ehhez akár jégkockát is használhatsz.
- Ezt követően pucold meg őket és fogyaszd őket egészséggel!
Ha túl sok tojást főztél
Ha túl sok lett a gyönyörűen megfőtt tojásokból, akkor tedd őket zárható dobozba és helyezd el a hűtőben! Így legalább még egy hétig fogyaszthatók lesznek!