Léteznek olyan receptek, amiket egy életre érdemes megőrizni. Ez az isteni finom és elronthatatlan vizes piskóta éppen ilyen. A kezdő háziasszonyokat megmenti a kész tortalapok és piskótatekercsek vásárlásától, a tapasztaltabbaknak pedig gyors és finom alternatívát kínál.
Percek alatt elkészül, isteni finom és elronthatatlan
Vizes piskóta receptre minden háziasszonynak szüksége van, legyen kezdő vagy haladó. Percek alatt kész, elronthatatlan és tényleg mennyei. Nem csak kezdő háziasszonyoknak ajánljuk, ezt a receptet azonban úgy állítottuk össze, hogy az is garantáltan el tudja készíteni, aki még soha, semmilyen piskótát nem készített, és a konyhában sem jártas legkevésbé sem. Megmentős recept következik!
A vizes piskóta hozzávalói:
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál kristálycukor
- 3 tojás
- 3 ebőkanál víz
- fél zacskó sütőpor
Így készíts tökéletes, elronthatatlan vizes piskótát
Válaszd szét a tojásokat sárgájára és fehérjére külön-külön egy-egy közepes tálba. Keverd össze a lisztet a sütőporral. A tojás sárgájához add hozzá a cukrot és a vizet, majd egy robotgép segítségével nagyon alaposan keverd el úgy, hogy a cukor már ne ropogjon benne, a krém világos legyen és habos.
Amikor a tojásos massza elkészült, kanalanként adagold bele a sütőporral kevert lisztet, közben keverd a robotgép legalacsonyabb fokozatán.
Kapcsold be a sütőt, majd most le a habverőt, és verd fel a tojásfehérjét egy csipet sóval. Ha ez is elkészült, a két masszát forgasd egybe.
A formádat béleld ki sütőpapírral, és öntsd bele a masszád. A sütő még ne legyen tűzforró, amikor a tésztát beleteszed. Az első 5-10 percig 200 fokon, majd kb 35 percig 160-180 fok között süsd tovább.
Már kész is a tortaalapod! Ne feledd, számtalan módon variálhatod, készíthetsz keserű kakaóporral kakaós, dióval diós piskótát. Csak akkor szeleteld, ha a piskóta teljesen kihűlt, de a papírt nyugodtan szedd le róla, amíg meleg, különben félő, hogy ráragad.
Töltési és díszítési ötletek a vizes piskótához
Egy egyszerű vizes piskóta is könnyen válhat különlegessé a megfelelő töltelékkel és díszítéssel. Készíthetsz klasszikus tejszínhabos tölteléket friss bogyós gyümölcsökkel vagy egy réteg krémes csokoládét, ami azonnal ünnepibbé teszi a piskótát. Ha citrusos ízvilágot szeretnél, citromkrémmel és reszelt citromhéjjal is rétegezheted. Díszítésként használhatsz porcukrot, csokoládéreszeléket vagy akár ehető virágokat, amikkel igazán egyedivé teheted a piskótádat. A tetejére kerülhet egy vékony csokoládéöntet vagy gyümölcszselé, amely extra ízt és színt ad a tortának.
Gyakori hibák elkerülése a vizes piskótánál
A vizes piskóta készítése során gyakori hiba, hogy a tészta összeesik vagy ragacsos lesz. Ennek elkerüléséhez figyelj arra, hogy a tojásfehérjét megfelelően kemény habbá verd fel, és amikor a lisztes-tojásos masszát összekevered a felvert fehérjével, csak óvatosan, nagy mozdulatokkal forgasd össze a tésztát, hogy ne törjön meg a hab. A sütőt ne nyisd ki az első 15-20 percben, hogy a tészta szépen emelkedjen. A sütési idő végén végezz tűpróbát: ha a tűre már nem ragad tészta, a piskóta megsült. Ezzel megelőzheted, hogy a belseje ragacsos maradjon.
A vizes piskóta eredetéről
A vizes piskóta története a hagyományos piskótához kapcsolódik, amelyet már évszázadok óta használnak a cukrászatban egyszerűsége és könnyedsége miatt. A magyar konyhában a vizes piskóta népszerűségének oka, hogy a víz hozzáadásával egy még könnyebb és levegősebb szerkezetű süteményt kapunk, ami ideális alapja lehet tortáknak és piskótatekercseknek. Az egyszerű hozzávalók és az elronthatatlan recept sok kezdő háziasszony kedvencévé tette ezt a változatot, amely így mára a magyar édességkészítés egyik alapdarabjává vált.