A kevert sütemények 5-10 perc alatt bekeverhető alapreceptből készülnek, amelyek ízesítéséhez általában gyümölcsöket használnak. Ez a szuper túrós sütemény is ezen az elven készült, amely édes ízéhez tökéletesen passzol az áfonya. Kíváncsi vagy a receptre?
Áfonyás-túrós kevert sütemény alapja
Ma egy szuper alapreceptet osztok meg veletek, ami bármikor jól jöhet! A kevert sütemény neve is mutatja, hogy nem kell keleszteni a tésztát, nem kell hűtőbe tenni az alapanyagokat órákig, valamint nincs szükség semmiféle sütési képesítésre és gyakorlatra. Egyszerűen csak összekeverjük az anyagokat megfelelő sorrendben a megfelelő eszközökkel (daráló/ turmixgép vagy botmixer a tökéletes krémes, csomómentes állag eléréséhez) és mehet is a sütőbe a bekevert sütemény.
A végeredmény egy pihe-puha túrós sütemény tészta lesz, amely az áfonyának köszönhetően még könnyebb és finomabb lesz. Én próbáltam már friss eperrel, fagyasztott málnával és aszalt vörösáfonyával is. Minden változatban amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott!
Viszont a túró a friss áfonyával nálam a nagy kedvenc, ezért mindig ez az első gyümölcs, amivel kipróbálok egy új receptet. Ezúttal sem csalódtam benne, sőt! Próbáljátok ki Ti is, ha könnyű és finom süteményre vágytok!
Áfonyás-túrós kevert sütemény hozzávalói
Én egy nagyobb tepsiben készítettem el, de tortaformában vagy két-három (mérettől függően) őzgerinc formában is tökéletes.
- 500 gramm krémes tehéntúró
- 3 darab közepes méretű tojás
- 100 gramm natúr krémjoghurt
- 1 teáskanál reszelt citromhéja + 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 4 evőkanál cukor (barnacukorból mehet 7-8 is)
- 2 evőkanál búzadara (gríz)
- 100 gramm finomliszt (körülbelül 10 púpozott evőkanál)
- csipetnyi só
- 1 teáskanál sütőpor
Ízesítésnek egy bögre áfonyával (friss vagy fagyasztott) dobtam fel a puha túrós süteményt, viszont bármely bogyós gyümölccsel kiegészítve tökéletes a recept.
Ügyelj arra, hogy a fagyasztott gyümölcsöt olvaszd ki mielőtt elkezded a süteményt, mert különben sok vizet fog engedni.
Áfonyás-túrós kevert sütemény elkészítése
Mielőtt nekikezdünk a puha áfonyás-túrós kevert sütemény receptjének elkészítéséhez, kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra.
Vegyünk elő egy darálót/ turmixgépet (én az utóbbit használtam) és mérjük ki a következő hozzávalókat: túró, tojások, natúr krémjoghurt, reszelt citromhéja, citromlé, cukor, valamint vaníliás cukor. Turmixoljuk össze a hozzávalókat, hogy krémes állagot kapjunk.
Közben egy tálban keverjük el a finomlisztet a sütőporral, majd adjuk hozzá a búzadarát és a csipetnyi sót. Miután elkészült a túrós masszánk, öntsük ki egy nagyobb tálba, majd apránként adagoljuk hozzá a másik tálból a száraz hozzávalókat.
TIPP: Én általában egy kislyukú szűrőn átszitálom a lisztes egyveleget, hogy semmiképp se legyen csomós a tészta.
Végül az áfonyát (vagy az általunk választott gyümölcsöt) is hozzákeverjük a lágy masszánkhoz. Már nem maradt hátra más, csak hogy beleöntsük a kivajazott, kilisztezett tepsibe/sütőformába és betegyük az előmelegített sütőbe.