Alternatív olajok főzéshez

GE.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Mielőtt belevágnánk az étolajok különböző fajtáiba és felhasználásuk módjába, nézzük meg, hogy pontosan mi is az a növényi olaj, miért rossz, és miért fontos, hogy legyenek alternatívái.

A növényi olaj akkor vált gyártott árucikké, amikor a Proctor & Gamble 1912-ben piacra dobta új termékét, a Criscót, az állati zsírok alternatívájaként.

A közvélemény nem tudta, hogy ez a termék mérgező az állatokra nézve, és korábban hulladéknak számított. Az 1990-es évekig a közvéleményt sem tájékoztatták az egészségügyi kockázatokról. A növényi olajokat a kivonásuk módja teszi rosszá. A kivonás során vegyi anyagokat adnak hozzá, és számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ez nem egészséges helyettesítő anyag.

Gyakori növényi olajok, melyektől távol kell maradni


A javasolt alternatívák nem tartalmaznak káros extrakciós módszereket, és valójában vagy egyszerű préselésből, vagy állati eredetű zsírforrásokból állnak. Hivatkozásképpen néhány gyakori példa a növényi olajokra, amelyeket nagyon természetellenes eljárással nyernek ki: repce-, gyapotmag-, szója-, kukorica-, napraforgó-, pórsáfrány- és mogyoróolaj.

hirdetes

A feldolgozás és az extrakció fontossága


Mind az egészség, mind az ízminőség szempontjából a legjobb, ha olyan olajokat választunk, amelyeket inkább sajtoltak, mintsem kémiai úton extraháltak, és nem finomítottak vagy nem kémiai eljárással finomítottak. Meglátja, hogy ezek az olajok jobb tápértékkel rendelkeznek, és az egészségügyi szakértők leginkább ezeket ajánlják.

 

Növényi olaj alternatívák hideg alkalmazásokhoz

Ezek a növényi olaj alternatívák salátaöntetekhez, mártásokhoz, szószokhoz és csepegtetéshez használhatók.

 

1. Lenmag


hirdetes
Bár főzéshez a tűzhelyen vagy sütéshez nem ideális, a lenmagolaj remekül használható ételek fölé csöpögtetésre és salátaöntetek készítésére. Kiváló forrása a linolsavnak (omega-6 zsírsav) és az alfa-linolénsavnak (omega-3 zsírsav).

2. Kendermag


A kendermagolajnak alacsony a füstölési pontja, és kiválóan alkalmas csöpögtetésre, mártások és szószok készítésére, ráadásul tele van tápértékkel. Sok Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmaz, diós íze van, és hűtőben kell tárolni.

 

3. Tökmag


Karotinoidokban, antioxidáns anyagokban, cinkben, telítetlen zsírokban, zsírban oldódó vitaminokban gazdag, az egészségügyi szakértők szerint a tökmagolaj használata lenyűgözően sokféle előnnyel jár. Köztudott, hogy csökkenti a rák kockázatát, javítja a memóriát, segít a szorongásos tünetek csökkentésében, támogatja a szív egészségét, és segít a cukorbetegség kezelésében.

4. Mandula


A mandulaolajat gyakran használják kozmetikumokban és bőrápolási termékekben, de nagyon tápláló, ha beilleszted az étrendedbe. Bőséges mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat, miközben alacsony a telített zsírok aránya. Bár magas hőmérsékletű főzéshez nem ideális, salátaöntetekhez és hideg alkalmazásokhoz kiválóan használható.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Főzés

Lakberendezési szakszótár

Kerti pavilon

Kerti ház, amelyet szórakozás, pihenés, hűsölés céljára építettek. Már az ókorban... Tovább

Virág

A kertekben termesztett megszámlálhatatlan virág mindannyiunk gyönyörködtetésére... Tovább

Tovább a lexikonra