5. Finomítatlan dióolaj
Ez a finomság buja dióízzel rendelkezik, és leginkább ételek ízesítésére és hideg mártásokhoz és mártogatósokhoz használható, nem pedig magas hőmérsékleten történő főzéshez. Füstpontja 320° F. Kimutatták, hogy kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, az Omega-3 zsírsavak, az antioxidánsok és a gyulladáscsökkentő tulajdonságok egyik fő forrása.
Alternatívák a magas hőmérsékleten történő főzéshez és a hideg alkalmazásokhoz
6. Szezám
A szezámolajat vagy sötét, vagy pirított és világos formában állítják elő. Gazdag dióízzel rendelkezik. Bár leginkább fűszerezésre és mártásokhoz használják, főzéshez is használható, köszönhetően a 410° F füstpontjának. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot, antioxidánst, gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz, és támogatja a szív egészségét, a bőr és a mentális egészséget.
7. Finomítatlan shea vaj
A sheavaj kiváló alternatívája a hagyományos vajnak, kenhető és ugyanúgy használható főzési célokra. Mesés forrása az esszenciális zsírsavaknak, tartalmaz antioxidánsokat és E-vitamint. Nincs sok íze, de a hasonló textúra miatt a vegánok számára remek alternatívája a vajnak.
8. Avokádó
Az avokádóolaj egy finom alternatívája a növényi olajnak, amitől talán soha többé nem nézel vissza. Remekül lehet vele főzni forrón, és tele van előnyökkel, többek között a gyulladást csökkentő egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. Az avokádóolaj karotinoidokat, luteint, olajsavat, fitoszterolokat és E-vitamint is tartalmaz.
9. Vaj
Sajnos valahol az idők folyamán a vaj rossz hírét keltette. Pedig a széles körben elterjedt hiedelem ellenére sokkal egészségesebb választás. Kezdjük azzal, hogy a vaj sok egészséges telített zsírt, a butirát zsírsavat és konjugált linolsav zsírsavban gazdag. Emellett olyan zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaz, mint az A, E és K2. Csúnya csalójával, a margarinnal összehasonlítva a vaj csökkenti a szívroham kockázatát.
Emellett a növényi olaj legfinomabb alternatívája, amely a lapos pirítóst ízletes alapanyaggá, a burgonyát komfort étellé varázsolja, és számos reggeli ételnek életet ad. Füstpontja 350° F, és alacsony és közepes hőmérsékletű főzéshez használható.
10. Kakaóvaj
A kakaóvaj egy nagyszerű alapanyag. Bár gyakran kozmetikumok és bőrápolási termékek összetevőjeként ismert, főzéshez is használják. A kakaóolaj a kakaóbabból származik, amely tele van antioxidáns tulajdonságokkal, köztük polifenolokkal és flavonoidokkal. Az olaj számos ilyen nagyszerű tulajdonságot megtart, és egészséges telített zsírokat tartalmaz. Ha főzöl vele, nem kell belőle túl sok, és magas hőmérsékleten is jól főzhető.
11. Kókuszdió
A kókuszolaj bőséges mennyiségű egészséges telített zsírokat és egyéb közepes láncú triglicerideket (MCT) tartalmaz. A benne található MCT-k hosszú távú fogyókúrás előnyökkel bírnak, vizsgálatok szerint javítják a memóriát, visszafogják az étvágyat, és természetes antibiotikumként, gombaölő és antibakteriális szerként működnek. A kókuszolaj felhasználható sütéshez és szinte bármilyen főzéshez, mivel füstpontja viszonylag magas.
12. Ghee
A ghee tisztított vaj. A fő különbség a tejszárazanyag és a víz eltávolítása. Magas füstpontjának és eltarthatóságának köszönhetően számos előnye van a vajjal szemben. Hűtés nélkül is sokáig eltartható, és magas hőmérsékletű főzéshez és sütéshez használható. Nagyszerű a laktózérzékenyek számára. A ghí tele van Omega-3 és Omega-6 zsírsavakkal, kolinnal, valamint A-, D-, E- és K-vitaminnal.
13. Olívaolaj
Az olívaolaj nagy mennyiségű egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, és Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és tulajdonságokkal is rendelkezik. Az extra szűz olívaolaj a legegészségesebb, de a füstpontja 375° F, a szűz olívaolajé pedig valamivel magasabb, 391° F. Mindkettővel jól lehet főzni, de az extra szűz jobb az alacsonyabb hőmérsékleten való sütéshez és a pároláshoz.
14. Pálma
A pálmaolaj szintén az afrikai olajpálmából készül, és kifejezetten a gyümölcs húsából. Az olívaolajhoz hasonló módon sajtolják, és transzzsírmentes, E, K és A vitaminokban gazdag, valamint az energiaszint és a hormonháztartás egyensúlyának fokozásáról ismert. Füstölési pontja 450° F, és a főzési módszerek széles skáláján, magasabb hőmérsékleten is felhasználható.
15. Rizskorpa
A rizskorpaolaj magas hőmérsékleten történő főzéshez használható. Füstpontja 490° F. Semleges ízű, kiegyensúlyozott zsírarányú, tartalmazza az antioxidáns oryzanolt, amely támogatja a szív egészségét, és csökkenti a koleszterinszintet. Támogatja a fogyást és a bőr egészségét is, és E-vitamint tartalmaz. Étolajként meglehetősen új, és főleg Indiában állítják elő. Magas füstpontja miatt szinte bármi elkészíthető vele.