Itt a február, a farsangi szezon, hagyomány szerint ilyenkor fánkot sütünk. A tökéletes szalagos könnyű elkészíteni otthon, ha megfelelő recepttel rendelkezünk hozzá. Most itt van a recept a kezedben (vagy a kijelzőn). Mire vársz még? Sütésre fel!
Hozzávalók a farsangi fánkhoz:
- 50 dkg finomliszt
- 6 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 2 egész tojás
- 3 dkg élesztő
- 2,5–3 dl 2,8%-os tej
- csipet só
- 1 citrom héja
- 2 evőkanál rum
- olaj (a sütéshez)
- A tálaláshoz: baracklekvár és porcukor
A farsangi fánk elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot, 15 perc alatt felfuttatjuk.
- Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját.
- A vajat felolvasztjuk, és azt is a tejes keverékhez adjuk, majd belekeverjük a rumot. Erre azért van szükség, hogy a tészta a sütés során ne szívjon fel a kelleténél több olajat.
- Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük adagolni hozzá a lisztet.
- Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható.
- Alaposan kidolgozzuk, közben a citrom héját is belereszeljük.
- Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Kb. 40-45 perc elteltével el is kezdhetünk dolgozni vele.
- Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk.
- Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk, majd 10-15 percig pihentetjük őket.
- Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen.
- A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé.
- Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még kb. két percig sütjük.
- Porcukorral meghintve és ízlés szerint baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!