notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

fánk; szalagos fánk; fánk recept; farsangi fánk

hirdetes

A tökéletes farsangi fánk

Sári Dalma személyi edző, táplálkozási és életmód tanácsadó, NA

Itt a február, a farsangi szezon, hagyomány szerint ilyenkor fánkot sütünk. A tökéletes szalagos könnyű elkészíteni otthon, ha megfelelő recepttel rendelkezünk hozzá. Most itt van a recept a kezedben (vagy a kijelzőn). Mire vársz még? Sütésre fel!

Süssünk fánkot farsangra!

Hozzávalók a farsangi fánkhoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5–3 dl 2,8%-os tej
  • hirdetes
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál rum
  • olaj (a sütéshez)
  • A tálaláshoz: baracklekvár és porcukor

A farsangi fánk elkészítése:

  • A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot, 15 perc alatt felfuttatjuk.
  • Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját.
  • A vajat felolvasztjuk, és azt is a tejes keverékhez adjuk, majd belekeverjük a rumot. Erre azért van szükség, hogy a tészta a sütés során ne szívjon fel a kelleténél több olajat.
  • Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük adagolni hozzá a lisztet.
  • Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható.
  • Alaposan kidolgozzuk, közben a citrom héját is belereszeljük. 
  • Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. 
  • Kb. 40-45 perc elteltével el is kezdhetünk dolgozni vele.
  • Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk.
  • Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk, majd 10-15 percig pihentetjük őket.
  • Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen.
  • A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé.
  • Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még kb. két percig sütjük. 
  • Porcukorral meghintve és ízlés szerint baracklekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Alumínium megmunkálás

Az alumínium megmunkálás során az előre gyártott alumínium paneleket... Tovább

Bioethanol kandalló

A bioethanol kandalló különlegessége, hogy fa helyett bioetanol a tüzelőanyaga. A bioetanol... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Recept