Közeledik a Húsvét és ezzel egyidőben a sonka-tojás kombó is az asztalra kerül. Na de ne feledkezzünk meg a sütemények oldaláról sem. Az egyik legkedveltebb sütemény ebben az időszakban egyértelműen a kuglóf! Most mutatunk egy nagyon egyszerű, mégis isteni finom receptet hozzá!
Ezt a receptet már rengetegszer elkészítettem reggelire, vacsorára és különböző eseményekre is. A legjobb, hogy lényegében csak az alapkészletet kell használnod hozzá és úgy ízesíted, ahogy csak szeretnéd! Ez teljesen a fantáziádra, az ízvilágodra, na meg persze az éléskamrádra van bízva!
Sokszor álltam már úgy neki recepteknek, hogy „ezt-azt” helyettesítenem kellett, de ennél a receptnél nem lesz erre szükség! A tojás, a porcukor és a liszt tökéletes aránya adja a kuglóf hagyományos ízét. De ez szinte minden háztartásban megtalálható! Persze a többi alapanyag is fontos, hiszen, ha csak a sütőporra gondolunk tudjuk, hogy anélkül nem kel meg. Na de elég a sok felesleges szövegelésből, lássunk hozzá a kuglófhoz!
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 3 darab nagy, vagy 4 darab közepes méretű tojás
- 200 g liszt
- 200 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy pár csepp vanília aroma)
- 1 dl tej
- 0,5 dl olívaolaj (vagy napraforgóolaj)
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- csipet só
- vaj, a kuglófforma kikenéséhez
Ízlés szerint választhatod meg, hogy mivel ízesíted, én az alábbiakat használtam:
-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-40 g mandula (Bár ez olyan kevés volt, hogy még a képen sem látszik, úgyhogy ennek kb a dupláját ajánlom!)
Elkészítés lépései:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, amíg összeállítod a hozzávalókból a kuglófot!
- Először a száraz alapanyagokkal kezdjük. Egy tálba öntsd bele a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Keverd össze alaposan őket.
- A következő lépésként a tojásokat válaszd ketté (a sárgáját és a fehérjét), majd a sárgáját add a száraz alapanyagokhoz. Add hozzá szépen a tejet és az olajat is, majd keverd össze.
- A tojásfehérjéhez csak egy csipetnyi sót adj, majd robotgép segítségével (vagy kézi habverővel) kemény habbá kell felverni.
- A kemény tojásfehérjehabot add a masszához és keverd el.
- A massza felét öntsd bele a már előre kivajazott kuglófformába (én már kisebb muffin formában, tortaformában és tepsiben is elkészítettem, az íze ugyanolyan finom, csak a kinézete lesz más).
- A másik feléhez add hozzá a kimaradt hozzávalókat. Azaz a kakaóport és a mandulát (de lehet az reszelt alma, reszelt citromhéj, mazsola vagy bármi, ami rendelkezésedre áll), majd keverd el és öntsd bele szintén a formába.
- Végül, de nem utolsó sorban, a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 45-50 perc alatt készre sütjük.
- Ha elkészült, megszórhatod egy kis porcukorral vagy tehetsz rá egy kis olvasztott csokoládét, ahogyan én is csináltam! A felvágással várj egy kicsit, amíg kihűl, mert csak úgy marad meg a szép formája!