A farsangi időszak közkedvelt és hagyományos süteménye a fánk. Ez az ízletes finomság még nagyanyáink korából maradt ránk, s mára számtalan változatát elkészíthetjük.
Hallottatok már a forgácsfánkról?
Ez az egyszerű és nagyszerű fánk biztosan elnyeri majd a család minden tagjának tetszését és rajongását.
Próbáld ki Te is!
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 0,5 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 dkg élesztő
- 2 evőkanál rum, vagy rumaroma
- csipetnyi só
- olaj a sütéshez
- baracklekvár a tálaláshoz
És most lássuk, hogyan készül ez a finomság!
A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, majd elkeverjük a liszttel, vajjal, cukorral, és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a rumot, és egy kevés sót is. Mindezt addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Ha ez megvan, fél órára hideg helyre tesszük, s ez idő alatt megnyújtóztathatjuk elfáradt karizmainkat!
Ha letelt a fél óra a elő a nyújtófával és deszkával! A tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy hullámos pengéjű derelyevágó segítségével tenyérnyi darabokra vágjuk, s hosszában néhányszor bemetsszük mindegyiket.
Közben a tűzhelyen felforrósítjuk az olajat, s ha már elérte a kívánt hőfokot, a fánkokat beletesszük, s arany barnára sütjük. Fontos, hogy egy szűrőkanállal, vagy egy csipeszes fogóval emeljük ki őket, hogy minél jobban lecsöpögtessük róluk az olajat.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd melegen tálaljuk a vaníliáscukorral meghintve, s mellé finom (házi) baracklekvárt kínálva.
Forrás: 1 millió menü