notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Napokig puha pogácsa recept: Íme a napokig puha pogácsa titka, egyenesen nagymamám receptgyűjteményéből-

hirdetes

A napokig puha pogácsa titka- nagymamám receptgyűjteményéből

VN, GE.

Annyi pogácsa receptet kipróbáltam már, de eddig ez a kedvencem, méghozzá azért, mert napokig puha marad. A legtöbb pogácsa, amit eddig készítettem, mindig megszáradt már másnapra. A nagymamám receptgyűjteményében kutatva viszont rátaláltam erre, és nem kellett csalódnom, nemcsak nagyon finom, hanem sokáig puha is, így nagy mennyiségben is el lehet készíteni. Mutatom is a napokig puha pogácsa receptjét, a hozzávalókból körülbelül 7 darab közepes méretű pogácsa jön ki. 

Tökéletesen puha sajtospogácsa recept

Hozzávalók a napokig puha pogácsához:

    75 g élesztő
    2.25 dl tej
    1.5 teáskanál cukor
    85 dkg finomliszt
    375 g margarin (de vajat is lehet használni)
    3.5 teáskanál só
    2 darab tojás
    225 g tejföl
    10 dkg reszelt ementáli sajt
    10 dkg reszelt trappista sajt
    1 darab tojás (a pogácsák megkenéshez)
    1 evőkanál margarin (tepsi kikenéséhez, itt is lehet vajat használni)

 

A napokig puha pogácsa elkészítése

1. A tejet langyosra melegítjük, fontos, hogy le forraljuk túl, majd ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. Közben a lisztet leszitáljuk, és hozzáadjuk a margarint, majd a sót, a két tojást, a tejfölt, és végül az tejjel vegyített élesztő keverékét.
3. Ezt a keveréket körülbelül 15 percig kell dagasztani, amíg lágy tésztát nem kapunk. Arra kell figyelni, hogy a massza ne ragadjon, mert csak akkor lesz tökéletes a pogácsa, ha nem lisztezzük tovább. Én nem használtam dagasztógépet, mert ragaszkodtam a hagyományos elkészítési módhoz.

hirdetes
4. Ha kész a lágy tészta, akkor pihentetni kell negyedóráig, majd jöhet a nyújtás.
5.Nyújtás előtt szórjuk meg a nyújtótáblát liszttel, majd óvatosan nyújtsuk ki a tésztát négyzet alakúra, ha kell a tetejét is meghinthetjük liszttel. Ha kinyújtottuk akkor szórjuk rá a sajtkeverék kétharmadát (a többi a tetejére fog majd kerülni).
6. Osszuk fel 3 részre a négyzetes alakú tésztát függőlegesen. Az első harmadot hajtsuk be középre, majd rá a harmadik harmadot is. Majd ugyanezt vízszintesen is végezzük el, tehát a 3 rétegű tésztát osszuk újra 3 részre, csak a másik irányból, és ugyanígy hajtogassuk fel.
7. 20 percig pihentessük így egy tállal letakarva, hajtsuk szét, majd újra vissza, és újra pihentessük. Ezt a pihentetést háromszor kell megismételni. Tehát háromszor 20 perc pihentetésre lesz szükség, a tökéletesen puha pogácsához.
hirdetes
8. A háromszori pihentetés után kinyújtjuk körülbelül másfél centi vastagságúra a tésztát, késsel óvatosan bekockázzuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval (ennek hiányában esetleg egy megfelelő méretű pohárral) kiszaggatjuk.
9. Körülbelül 1 centi távolságra helyezzük egymástól őket a tepsiben, lekenjük tojással a tetejüket, megszórjuk a maradéksajttal, vagy ízlés szerint köménymaggal, vagy szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük, addig amíg a sajt meg nem pirul.

 

Jó étvágyat hozzá!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hűtőszekrény

A hűtőszekrény olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb... Tovább

Raklap

Manapság a raklap az egyik legolcsóbb, legmodernebb "építkezési" eszköz, amiből nem... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY