Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál cukor
- 1/4 teáskanál őrölt kömény
- 4 dl natúr joghurt
- 1/2 dl olaj
- 4 evőkanál napraforgómag
- a tetejére 2 evőkanál napraforgómag
Elkészítés:
1.Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20x11 cm-es, kb. 6 cm mély, négyzetes püspökkenyérformát.
2.A finomlisztet, a sót, a szódabikarbónát, a cukrot és az őrölt köményt összekeverjük egy nagy tálban. A napraforgómagból 2 evőkanálnyit apróra vágunk, a lisztes részhez vegyítjük, majd jön bele még 2 evőkanálnyi, de egészben hagyva.
3. A joghurtot és az olajat kézi habverővel összedolgozzuk egy mérőkancsóban, aztán átöntjük a lisztes tálba, és a tésztát fakanállal összeiparkodjuk. Nem kell túl alaposnak lenni, akkor nehéz lesz a tészta!
4. A tésztát beletesszük a püspökkenyérformába, és a formát párszor a munkapulthoz ütögetjük - ennek az a lényege, hogy tészta légmentesen kitöltse a formát. Végül vizes kézzel elsimítjuk a tészta tetejét, és megszórjuk napraforgómaggal.
5. Megsütjük 30 perc alatt.
6.Az elkészült kenyeret a formában hagyjuk, és rácsra téve kihűtjük. Tálalásnál fűrészfogú késsel szeleteljük.