Ha meghallod a csokoládé kifejezést, mi jut először eszedbe? Csokoládé, fagylalt vagy forró ital? A csokoládé az egyik legszélesebb körben fogyasztott desszert, amelynek minden kontinensen vannak hívei. Itt jutnak eszünkbe az Antarktiszon tevékenykedő kutatócsoportok.
A csokoládét gyakran társítják a testsúly és az egészséggel kapcsolatos aggodalmakkal, pedig valójában tápláló és számos egészségügyi előnnyel jár. Ebben a cikkben megismerkedhetsz a csokoládé eredetével, összetételével, és előnyeivel.
A csokoládé kezdetei
Az európai tengerészek csokoládét szállítottak Amerikából Európába. Hernán Cortés, a legendás spanyol hódító volt az első, aki megtalálta a kakaót. 1528-ban csokoládét és más felfedezéseket szállított Mexikóból V. Károly német-római császárnak.
De mi a helyzet Kolumbusszal? Cortés volt az első, aki csokoládét hozott Európába, de a kakaóbabot már Kolumbusz Kristóf is megismerte. Az akkori civilizációban betöltött nagy jelentősége miatt 1502-ben ő hozta be Európába a kakaóbabot, amelyet akkoriban Mezoamerikában készpénzként is használtak.
Hogy egyértelmű legyen, a "Mezoamerika" egy Közép-Amerikát és Mexikót átfogó kulturális régióra utal. Ez a terület Kolumbusz Kristóf és a spanyolok megjelenése előtt volt, és olyan civilizációkkal hozható kapcsolatba, mint a maják, aztékok és toltékok.
A csokoládé eredete a majákhoz vezethető vissza, akik valószínűleg elsőként termesztették a kakaófát 400 körül. A csokoládét a maják a "xocolatl" nevű ital elkészítéséhez használták. Ez egy olyan ital volt, amelyet porított kakaóbabból és vízből készítettek, fahéjjal és fekete borssal ízesítve. Az italt az "istenek italának" is nevezték, és II. Montezuma azték király naponta többször is ivott belőle.
A kakaóbab viszont nem akármilyen nyersanyag volt; az arannyal és az értékes kövekkel együtt tartották, és fizetőeszközként használták!!
A csokoládé tápértéke
A piacon csokoládék sokasága kapható különböző kakaó- és egyéb összetevőkkel. A kakaópor, a kakaóvaj és a cukor mind megtalálható az igazi csokoládéban. A tejcsokoládé természetesen tejport tartalmaz. A kakaó számos jótékony hatású vegyületet tartalmaz, többek között polifenolokat, amelyekből több van benne, mint a zöld teában és a vörösborban.
A flavonoidokat és azok alosztályait, a flavonolokat - oligomer procianidineket és epikatekineket - is meg kell említeni. A koffein, a teobromin, a triptofán és a -feniletilamin a további összetevők közé tartozik.