Gyümölcscentrifuga:
A gyümölcscentrifuga egy olyan gép, amely a belehelyezett zöldségeket és gyümölcsöket nagy sebességgel forgó pengékkel vágja szét, mielőtt egy szitán átpréselné őket. A gyümölcslé így gyűlik össze, a gyümölcshús és a gyümölcslé pedig centrifugális erővel válik szét.
Előnye:
Nagyobb zöldség- és gyümölcsdarabok is betehetők a gépbe.
Gyors elkészítési idő.
Könnyen haználható.
Viszonylag olcsó.
Hátránya:
A zöld leveles zöldségeket, salátákat és fűszernövényeket a gyümölcscentrifuga nem préseli le.
Kevesebb mennyiségű levet eredményez.
A gép hangos, és a gyors sebesség miatt a pengék túlmelegednek, ami tönkreteszi az enzimeket és csökkenti a lé minőségét.
Mivel a gyümölcslé péptartalma magasabb, a lé sűrűbb.
Gyümölcsléprés:
A centrifugával ellentétben a gyümölcscentrifuga fokozatos, úgynevezett hidegsajtolásos módszerrel nyerheti ki a gyümölcslevet. Mivel a gépben nincsenek pengék, amelyek felmelegítenék a levet, és mérsékelt ütemben préseli a gyümölcsöket és zöldségeket, a hidegsajtolás nem károsítja az enzimeket.
Bár egy ilyen gép drágább, ne feledje, hogy 35 százalékkal több levet présel ki, és így lényegesen több tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.
Előnye:
Mivel működés közben kevesebb hőt termel, az enzimek nem károsodnak. Ezért csendes.
Zöld levelekhez és gyógynövényekhez is használható, és lényegesen több levet ad. Növényi tejeket is lehet készíteni.
Minimális a habosodás, nem különül el a gyümölcslé.
Hátrány:
Drága
Hosszabb előkészítési ídő kell rá!