A dietetikusok legalább 400 gramm, de lehetőleg 600-800 gramm napi zöldség- és gyümölcsfogyasztást javasolnak, ezért minden főétkezéshez fogyassza őket, hogy biztosítsa a napi mennyiséget. Ez az összeg azonban sokak számára elérhetetlen.
Van azonban egy kiskapu: ezt a mennyiséget nem kell szilárd formában elfogyasztani, helyette levet is készíthetsz belőle, mindenféle adalékanyag nélkül. Válassz te is gyümölcscentrifugát!
Ez természetesen létfontosságú, mert a tanulmányok szerint a több gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást, valamint fokozza az erek és az immunrendszer megfelelő működését.
Fogyasszon sokféle gyümölcsöt és zöldséget, hiszen mindegyiknek egyedi tulajdonságai vannak, alacsony a zsír-, energia- és szénhidráttartalma, és változatos ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal rendelkezik.
Emellett, amikor csak lehet, fogyasszon szezonális gyümölcsöket, mert ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint. Kerülje a fonnyadt, túlérett gyümölcsöket, és tartsa azokat megfelelően tárolva otthon.
Ha néhány napon belül nem tudod elfogyasztani, amit vásároltál, tedd a fagyasztóba! A növényi tápanyagokra nemcsak a fent felsorolt vitaminok miatt van szükség, hanem a rosttartalom miatt is, amely segíti az anyagcsere megfelelő működését, így könnyebben megelőzhetők az olyan egészségügyi problémák, mint a lassú emésztés, a székrekedés és az elhízás.
Továbbá a gyümölcsök és zöldségek magas víztartalma hozzájárul a szervezet egészséges folyadékegyensúlyának fenntartásához. A gyümölcs- és zöldségfogyasztás másik fontos szempontja, hogy a szivárvány minden színében vitaminbombákat fogyasszunk.
Az egyetlen dilemma az, hogy gyümölcscentrifugát vagy centrifugát használjon-e a gyümölcsök és zöldségek levének kinyeréséhez, ha folyékony formában szeretné fogyasztani őket. Összegyűjtöttünk néhány információt, hogy segítsünk a döntés meghozatalában.