Eszpresszós granita
Kelleni fog fél bögre barnacukor, 4 és fél bögre frissen főzött, forró eszpresszó, illetve egy kis Frangelico vagy hasonló likőr, ha szeretnéd megbolondítani. Lássuk, hogy készül:
1. Fogj egy lábast, és keverd össze benne a barna cukrot és a forró kávét, míg a cukor teljesen szét nem olvad benne.
2. Hagyd teljesen kihűlni a cukros kávét, és ez után öntsd hozzá a likőrt (ha használsz), 1-1 evőkanalanként, ízlés szerint.
3. Öntsd a keveréket egy sekély, fagyasztható tárolóba, és fagyaszd le fél órára.
4. Fogj egy villát, és kezdd el szétkaparni és összekeverni a jeget, hogy kásás állagú legyen. Ez után helyezd vissza a hűtőbe 8-12 órára. Ez idő alatt néha „kapargasd” és kevergesd meg egy villával.
Vörösboros-narancsos granita
Készíts elő fél bögre cukrot, egy üveg gyümölcsös vörösbort (pl. Pinot Noir-t), egy narancs levét, illetve néhány ehető virágot (nem muszáj, csak jól mutat a díszítéshez). A lépések a következők:
1. Fogj egy lábast, és keverd össze benne a cukrot egy bögre vízzel. Eközben forrald közepes hőfokon, és kevergesd a tartalmát, hogy a cukor teljesen szétolvadjon a vízben.
2. Miután a cukros víz felforrt, vedd le a tűzről, hogy lehűlhessen.
4. Öntsd a keveréket egy sekély, fagyasztható tárolóba, és fagyaszd le egy órára.
5. Fogj egy villát, és kezdd el szétkaparni és összekeverni a jeget, hogy kásás állagú legyen. Ez után helyezd vissza a hűtőbe 8-12 órára. Ez idő alatt néha „kapargasd” és kevergesd meg egy villával.
A kész granitát előre hűtött poharakban vagy kistálakban tálald, néhány ehető virággal díszítve.