A granita a tökéletes hűsítő, olasz finomság a nyári melegben. Hasonlóképpen a jégkrémekhez, a granita is számtalan ízzel ruházható fel, például görögdinnyével, barackkal, bogyókkal, vagy akár kávéval is. Sőt, némi bor vagy másféle szesz hozzáadásával különlegesebbé varázsolhatod textúráját, és megakadályozhatod a túlzottan édes ízeket is.
A granita meglehetősen kevés hozzávalóból elkészíthető, ezért megéri azt a keveset igazán jó minőségben beszerezni a legjobb ízélmények érdekében. A kész graniták tálalhatók magukban, friss mentalevelekkel, ehető virágokkal, vagy bármilyen más finomsággal, ami passzol az adott ízvilághoz. Ami az egészben a legjobb, hogy még speciális felszerelés sem kell hozzá – bárki elkészítheti magának kedvenc ízeivel!
Elég a bevezetésből – lássuk a recepteket, amelyek mind 6-8 adagra elegendők!
Rosé pezsgős granita
Ehhez a finomsághoz kelleni fog fél bögre cukor, egy üveg rosé pezsgő, illetve egy evőkanál friss lime lé. Nézzük az elkészítést:
1. Fogj egy lábast, és keverd össze benne a cukrot másfél bögre vízzel. Eközben forrald közepes hőfokon, és kevergesd a tartalmát, hogy a cukor teljesen szétolvadjon a vízben.
2. Miután a cukros víz felforrt, vedd le a tűzről, hogy lehűlhessen.
4. Öntsd a keveréket egy sekély, fagyasztható tárolóba, és fagyaszd le egy órára.
5. Fogj egy villát, és kezdd el szétkaparni és összekeverni a jeget, hogy kásás állagú legyen. Ez után helyezd vissza a hűtőbe 8-12 órára. Ez idő alatt néha „kapargasd” és kevergesd meg egy villával.
A kész granitát előre hűtött poharakban vagy kistálakban tálald.
Sauternes citromos-mézes granita
Készíts össze megadnak 6 evőkanál mézet, 1 üveg Sauternes bort, egy citrom lereszelt héját és levét, illetve néhány ehető virágot (nem muszáj, csak jól mutat). Így készül:
1. Fogj egy lábast, és keverd össze benne a mézet másfél bögre vízzel. Eközben forrald fel magas lángon, majd, miután felforrt, csökkentsd a hőfokot, hogy csak gyöngyözzön a víz. Mindeközben folyamatosan kevergesd, hogy a méz elolvadjon benne.
3. Ha teljesen lehűlt, keverd bele a bort, a citromhéj-reszeléket, és a citromlevet.
4. Öntsd a keveréket egy sekély, fagyasztható tárolóba, és fagyaszd le egy órára.
5. Fogj egy villát, és kezdd el szétkaparni és összekeverni a jeget, hogy kásás állagú legyen. Ez után helyezd vissza a hűtőbe 8-12 órára. Ez idő alatt néha „kapargasd” és kevergesd meg egy villával.
A kész granitát előre hűtött poharakban vagy kistálakban tálald, néhány ehető virággal díszítve.